fbpx

Enter your keyword

post

Râurile și fluviile Europei se confruntă cu ceea ce oamenii de știință etichetează drept cea mai dură secetă din ultimii 500 de ani

Râurile și fluviile Europei se confruntă cu ceea ce oamenii de știință etichetează drept cea mai dură secetă din ultimii 500 de ani

Seceta dură din Europa afectează râurile și fluviile de pe continent, provocând daune atât la nivelul recoltelor agricole, cât și în ceea ce privește producția de energie, transporturile, industria și populația de pești, potrivit The Guardian.

Foto: Matt Palmer/Unsplash

În anumite locuri, râul Loara poate fi traversat la pas, în contextul în care cel mai lung râu din Franța nu a mai curs niciodată cu o viteză atât de redusă. În același timp, nivelul Rinului ridică probleme pentru traficul cu barje, iar nivelul fluviului Pad a scăzut cu doi metri față de normal. Totodată, Serbia apelează la dragarea Dunării.

Seceta este alimentată de criza climatică, de o iarnă uscată urmată de o primăvară asemănătoare, respectiv de temperaturi extrem de ridicat în timpul verii. Valurile de caniculă care au lovit Europa în mod repetat au lovit dur în principalele ape curgătoare de pe bătrânul continent.

Oamenii de știință avertizează că aceasta ar putea deveni cea mai dură secetă din Europa ultimilor 500 de ani, întrucât nu au existat precipitații semnificativ de aproape două luni în zonele de vest, centru și sud ale continentului. Iar predicțiile meteorologilor arată că nu urmează un val de precipitații în următoarea perioadă.

Încă nu avem o analiză pentru întreg anul 2022 din cauza faptului că nu s-a terminat încă. În ultimii 500 de ani nu am avut evenimente similare cu seceta din anul 2018, însă acum situația cred că este mai rea”, a declarat Andrea Toreti de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

El susține că ne confruntăm cu un risc ridicat de a experimenta condiții de umiditate scăzută și în următoarele trei luni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.