Enter your keyword

post

Raport Greenpeace: 20 de milioane de metri cubi de lemn, tăiați ilegal între 2013-2018

Raport Greenpeace: 20 de milioane de metri cubi de lemn, tăiați ilegal între 2013-2018

În România, suprafața acoperită de păduri a scăzut dramatic la mai puțin de 30% din teritoriul țării. Peste 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în perioada 2013-2018, arată un raport al organizației Greenpeace. Din păcate, autoritățile de control au surprins numai 1% din fenomenul tăierilor ilegale, arată organizația.

Conform documentului Raportul Tăierilor Ilegale 2018, în topul eficienţei autorităţilor de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcţie de cantităţile de lemn confiscate se află Poliţia – cu 55.393 mc, urmată de Garda Forestieră (30.415 mc) şi Jandarmeria (1.824 mc).

De asemenea, din cauza relaxării Legii Contravenţiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74%, în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal şi raportat de autorităţi a crescut.

„Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai foloseşte imagini satelitare, aplicaţia Inspectorul Pădurii funcţionează acum în stare de avarie, precum şi a lipsei de transparenţă a autorităţilor, apelurile cetăţenilor la 112 pentru a sesiza transporturi şi cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficienţa acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracţiuni silvice. Credibilitatea cetăţenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel şi eficienţa acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren”, se menţionează în rezultatele raportului Greenpeace România.

Potrivit sursei, care citează Ordonanţa de Urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere, în perioada 2008-2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane mc exploataţi ilegal. Totodată, datele statistice din Ciclul 2 al Inventarului Forestier Naţional (IFN), desfăşurat în perioada 2013-2018, indică 20 milioane mc care dispar fără acte din pădurile României.

La finele lunii septembrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) preciza, într-un comunicat de presă, că echipamentele noului Sistem Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL au fost achiziţionate şi sunt în curs de instalare şi configurare, lansarea versiunii complete fiind preconizată pentru data de 30 iunie 2020.