OIREP-ul Clean Recycle: 8 din 10 deșeuri aruncate la întâmplare de turiști pe litoralul românesc sunt de plastic
Un procent de 85% dintre deșeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din județul Constanța sunt din plastic, restul reprezentând deșeuri din metal, sticlă, ceramică, cauciuc, hârtie, carton, textile și lemn procesat, conform informațiilor oficiale centralizate de OIREP-ul Clean Recycle.
Aceeași analiză arată o creștere constantă, de la an la an, a acestor cantități de deșeuri care ajung să polueze litoralul românesc.
Și când vine vorba de apa Mării Negre plasticul predomină. Un procent de 89% dintre deșeurile plutitoare descoperite în apă sunt deșeuri de plastic. Acestea ajung în apă în principal pentru că nu sunt colectate selectiv în pubele speciale.
Cele mai multe deșeuri din plastic descoperite de autorități atât pe plajă cât și în apă au fost: PET-uri, pungi, saci, linoleum, găleți și bidoane.
„Dacă nu este colectat, iar mai apoi reciclat si valorificat, plasticul poate fi dăunător pentru mediu. Un PET se descompune in aproximativ 500 de ani si poate afecta fauna marina, dar si pe fiecare dintre noi, prin lanțul alimentar”, a declarat Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
Recomandarea specialiștilor Clean Recycle pentru turiști este ca, atunci când merg pe plajă, să aibă cu ei saci în care să adune deșeurile, pe care mai apoi sa le ducă la locurile speciale de colectare, minimizând astfel cantitatea de deșeuri de ambalaje sau de altă natură pe plaje.