fbpx

Enter your keyword

post

Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă: 3810 copii încă trăiesc în instituții de tip vechi, în România

Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă: 3810 copii încă trăiesc în instituții de tip vechi, în România

În preajma Zilei Mondiale a Copiilor Orfani, Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă cu privire la numărul încă mare de copii, 3810, care trăiesc în 141 de centre de plasament, în România[1] – instituții ce continuă să le răpească șansa la o dezvoltare normală, ca membri ai societății. În sprijinul lor, Fundația lansează campania-manifest #SuntAici: Dacă ai trăit vreodată frica de pierdere sau abandon, știi ce este în sufletul copiilor din orfelinate, zi de zi. Spune #SuntAici. Trimite HOPE la 8864 și donează  4 Euro, lunar, sau fă o donație cu cardul pe departedefrica.ro (video aici).

Pentru a marca Ziua Mondială a Copiilor Orfani, pe 8 noiembrie, sute de oameni au fost invitați să compună, în pasajul de transfer de la stația de metrou Piața Victoriei, mesajul #SuntAici, pentru copiii fără sprijin. De asemenea, 27 de radiouri din întreaga țară au devenit glasul copiilor fără voce și au transmis pro bono, spotul campaniei. Într-o acțiune fără precedent, în jurul orei 8, posturile de radio au oprit programul lor regulat și au difuzat mesajul campaniei către milioane de oameni. Un scurt video cu acțiunea de la metrou puteți vedea AICI.

 

Mesajul vorbește despre sentimentul greu al separării sau pierderii pe care fiecare din noi, copil sau adult, l-am simțit la un moment dat, și despre trauma grea a abandonului, pe care copiii din orfelinate o trăiesc zi de zi. Pentru asta, trebuie să facem împreună toate eforturile să închidem orfelinatele și să le oferim acestor copii șansa de a crește într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

Primul orfelinat închis de Hope and Homes for Children, împreună cu partenerii din sistemul de protecție a copilului, în anul 2001, a fost Leagănul Cavnic, iar de atunci Fundația a contribuit la închiderea a 62 de instituții de tip vechi, cu peste 6.700 de copii scoși din orfelinate. Dar reforma sistemului de protecție a copilului trebuie continuată.

De 20 de ani, alături de parteneri instituționali și din mediul privat, am făcut toate eforturile să readucem copiii instituționalizați înapoi în familii sau în medii cât mai apropiate de cele familiale. Dincolo de trauma abandonului, instituționalizarea le răpește identitatea și șansa la o dezvoltare firească. Am reușit câte ceva, de fapt cred că am schimbat fundamental în bine viața fiecărui copil pe

care l-am scos din orfelinate. Dar nu e de ajuns. Dovadă sunt cei peste 3800 de copii care încă așteaptă șansa la o viață într-un mediu familial, așa cum orice copil are nevoie. Sunt prea mulți, pentru o societate care știe – sau ar trebui să știe – că istoria, așa cum a fost ea scrisă până în 1990, cu peste 100.000 de copii în orfelinate, nu are voie să se mai repete vreodată. Pentru asta, vom merge înainte, până vom pune lacătul și pe ultimul orfelinat. Iar acest lucru îl putem face doar împreună: autorități, societate civilă, mediu privat și fiecare dintre noi, așa cum putem. declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

Deși condițiile dure de acum 20 de ani nu se mai regăsesc în orfelinatele din 2021, lipsa dragostei, a atenției, a contactului fizic, a stimulării intelectuale și emoționale, continuă să traumatizeze zi de zi, oră de oră, copiii instituționalizați.

Începând din 1998, Hope and Homes for Children ajută, prin programe de prevenire a separării familiale, copiii vulnerabili ai României și susține tinerii care părăsesc sistemul, pentru o viață pe cont propriu. Mai multe detalii despre impactul programelor regăsiți în Raportul Anual 2020.

[1] http://www.mmuncii.ro/j33/images/buletin_statistic/copil_sem_I_2021.pdf

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.