Grégoire Vigroux a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat un nou Ambasador al Sustenabilității.
Este vorba despre Grégoire Vigroux, francezul care s-a mutat la București și a fondat până acum 21 de start-up-uri, mereu ghidat de un obiectiv: acela de a dezvolta afaceri cât mai sustenabile, ce vin cu soluții profitabile la diverse probleme sociale și de mediu.
I-am acordat această distincție ca o recunoaștere a faptului că face parte dintr-o nouă clasă de antreprenori pentru care valorile susținute de afacerile lor sunt la fel de importante precum profitul, acei antreprenori care au sustenabilitatea în sânge și care aduc un nou suflu în mediul de business românesc.
Greg este un antreprenor creativ, care nu vrea să se limiteze la un anume domeniu, ci explorează mereu idei și concepte noi. Afacerile înființate de el au acoperit zona de call center, recondiționare telefoane, car pooling, iar în 2021, a lansat o aplicație mobilă care ajută la stoparea risipei alimentare, Bonapp.eco. “Am identificat o problemă: 40% din mâncarea produsă la nivel global se duce la gunoi. Este o catastrofă. […] Luptăm împreună cu marii retaileri împotriva risipei alimentare. Așa, consumatorul este câștigător, retailerii sunt câștigători, planeta este câștigătoare. Și toate astea cu o aplicație mobilă simplă, […] user friendly! De asta iubesc acest business.”
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
„Când vorbesc despre jobul meu cu copiii mei, nu le vorbesc despre cifra de afaceri, nu le spun despre nivelul de creștere, le vorbesc despre valori.”
El iubește România și crede că mediul de afaceri tânăr este foarte flexibil, le e ușor să se adapteze la schimbări și este optimist în ceea ce privește tranziția către afaceri sustenabile. “Intrăm într-o eră de sustenabilitate, cred că românii se vor adapta foarte, foarte repede. O văd pe partea de corporații, o văd pe partea antreprenorială (m-am întâlnit cu foarte mulți antreprenori care au proiecte cu impact și pe care vreau să îi susțin pe partea de inițiative sociale sau cu impact pe mediu), văd, mai ales în București și Cluj, oameni deschiși pe partea de sustenabilitate și cred că asta se va întâmpla și în orașele mai mici și zona rurală, în scurt timp. Eu sunt foarte entuziasmat și foarte optimist pe zona aceasta de sustenabilitate”.
Nu lucrează niciodată singur și adună mereu în jurul afacerilor sale tineri cu potențial care au nevoie de sfaturi și ajutor pentru a porni pe drumul antreprenoriatului. Pentru el colaborarea, sprijinul reciproc, sunt aspecte esențiale pentru un mediu de business sănătos. “Suntem foarte mulți antreprenori aici în România care avem ambiția de a schimba lucruri”
Greg încearcă să fie sustenabil nu doar în viața lui profesională, ci și în viața personală “Eu știu foarte bine că, dacă continuăm așa, planeta va fi distrusă. E foarte simplu, nu e o filosofie, e științific și e un fapt. Asta le spun oamenilor, iar eu, ca antreprenor, am de jucat un rol, am un impact, dar este foarte greu. Am business de impact, am o casă pasivă, cu panouri fotovoltaice, am un teren cu sute de copaci, dar conduc și mașini sport și folosesc avioane. Ar trebui să fiu mai coerent, dar e dificil […] mai am de lucrat, să înlocuiesc mașina cu una electrică”.
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.