Enel s-a angajat să reducă cu 80% emisiile sale directe de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de anul 2017, și vrea eliminarea cărbunelui până în 2030
Grupul italian de utilităţi Enel are în plan reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de anul 2017, potrivit unui comunicat al companiei.
“Cu angajamentul de avea o reducere atât de drastică a emisiilor noastre, suntem lideri în lupta împotriva încălzirii globale”, a declarat Francesco Starace, CEO și director general al Enel. „Pe măsură ce progresăm pe această cale, lucrăm neîncetat pentru a ne menține pe primul loc în tranziția energetică printr-un accent din ce în ce mai mare pus pe activitățile care nu generează emisii de carbon. Creștem cota surselor regenerabile în mixul nostru de generare de energie. Colaborăm cu clienții noștri pentru eficiență energetică și electrificare, schimbare pe care o oferim prin rețele electrice fiabile, digitalizate și reziliente. O companie cu adevărat durabilă și inovatoare este una care nu ezită să accepte schimbarea, ci se implică și conduce această transformare.”
Noua țintă a Enel aprobată de inițiativa Science Based Targets implică o reducere a pragului de emisii directe al Grupului până la 82 gCO2eq/ kWh în 2030, de la 125 gCO2eq/ kWh corespunzător obiectivului anterior de 70%, anunțat anul trecut.
Enel a fost una dintre primele din lume care s-a alăturat inițiativei SBT în 2015. Grupul face progrese semnificative în direcția atingerii Obiectivelor Bazate pe Știință (Science Based Targets– SBTi).
În prezent, Enel operează cea mai mare rețea privată de distribuție a energiei electrice la nivel global, cu o rețea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri pentru peste 74 de milioane de utilizatori finali, peste 60% dintre conexiuni fiind deja digitalizate. În plus, Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Enel, contribuie în mod proactiv la decarbonizarea altor sectoare precum transportul, cu peste 140.000 de puncte de încărcare publice și private pentru vehicule electrice, disponibile în întreaga lume.
Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), organismul Națiunilor Unite însărcinat cu evaluarea științifică legată de schimbările climatice, a avertizat că, pentru a limita unele dintre cele mai grave efecte climatice, creșterea temperaturii trebuie menținută la 1,5° C peste nivelurile preindustriale pe drumul către un viitor ”zero net”, din punct de vedere al emisiilor de carbon, până în 2050. Afacerile joacă un rol esențial în rezolvarea acestor provocări globale, iar SBTi este poziționată ca cea mai recunoscută inițiativă din lume pentru a promova stabilirea țintelor bazate pe știință ca o modalitate de a stimula angajamentul companiilor de a sprijini tranziția către o economie cu emisii zero.
SBTi reprezintă o colaborare între CDP, Pactul Global al Națiunilor Unite, Institutul Mondial de Resurse și WWF. Inițiativa oferă companiilor o cale de a identifica cât de mult și cât de repede au nevoie săși reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a reduce creșterea temperaturii globale. Mai mult, SBTi le permite companiilor să stabilească obiective de reducere a emisiilor în concordanță cu cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice: limitarea încălzirii globale la 1,5° C peste nivelurile preindustriale.
Stabilirea unui astfel de obiectiv nou poate fi atinsă prin creșterea surselor regenerabile de energie. Informații suplimentare despre angajamentul Enel față de sursele regenerabile de energie, în condițiile în care producția de energie verde o depășește pe cea a energiei termice în zone precum Europa, sunt disponibile aici: https://www.enelgreenpower.com/stories/articles/2020/08/time-renewables-now
Angajamentul echivalează cu atingerea a 82 gCO2 eq / kWh de emisii directe de gaze cu efect de seră (GHG Scope 1) în 2030 de la 414 gCO2eq / kWh raportate în anul de bază 2017. În plus, Enel își menține angajamentul de a reduce cu 16% emisiile sale indirecte din vânzarea de gaze naturale pe piața cu amănuntul până în 2030, față de anul de bază 2017.