Două femei din România, în Top 100 Women in Social Enterprise 2022
De Ziua Internațională a Femeii, Euclid Network (EN) a dezvăluit topul femeilor-lider în antreprenoriat social și inovare – Top 100 Women in Social Enterprise 2022.
Aflat la a doua ediție, topul realizat de Euclid Network (EN) celebrează femeile care contribuie la ecosistemul european de întreprinderi sociale și îl conectează la cultura mainstream. Topul a fost realizat pe baza a peste 500 de nominalizări și o evaluare a juriului Top 100 Women in Social Enterprise Initiative.
Femeile care au intrat în acest top au implementat soluții creative și durabile pentru a crea un impact social și/sau de mediu pozitiv semnificativ. Ele au demonstrat abilități remarcabile de leadership și angajament, inspirându-i și pe alții să își fructifice potențialul. Două românce au intrat în top, una dintre ele este Angela Achiței, președinte ADV România și fondator al întreprinderilor sociale UtilDeco, JobDirect și WISE.travel, membru în Coaliția România Sustenabilă.
De peste 20 de ani, Angela Achitei este președintele Fundației ADV România, una dintre cele mai mari organizații specializate în economie socială. Este promotoare a legii economiei sociale în România și a antreprenoriatului social în Republica Moldova. Sub umbrela fundației, alături de o echipă dedicată, Angela a dezvoltat trei întreprinderi sociale, Academia ADV și 4 laboratoare de inovare socială în Moldova și Ucraina pentru a sprijini tinerii să devină antreprenori sociali. În ultimii doi ani, ADV este administrator de granturi, contribuind la înființarea și finanțarea a 42 de întreprinderi sociale în România.
„Ceea ce facem în fiecare zi…, practic ne definește viitorul!” – este motto-ul Angelei
„Economia socială este o economie a oamenilor – în care schimburile de bunuri și servicii generează bunăstarea tuturor celor implicați și a mediului. Este economia „Bună” care stă uneori ascunsă, nu foarte vizibilă în fiecare societate. Ca o specie pe cale de dispariție, poate trece neobservată sau nevalorizată, de aceea are nevoie de (re)descoperire, cunoaștere, înțelegere și hrănire. Țări precum România care traversează o dată la 40-50 de ani transformări politice și economice și-au pierdut parțial tradițiile economiei sociale și valorile, modelele de afaceri ale cooperativismului și colaborării pe care se bazează acest sector. Aceasta este ceea ce încercăm să facem la Atliere fără Frontiere (AFF) prin intermediul întreprinderilor noastre de incluziune circulară și prin intermediul Rețelei Române a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE. )AFF a fost fondată de un tânăr cuplu, Raluca și Patrick Ouriaghli, care au reușit cu multă inspirație și curaj să înființeze trei afaceri sociale diferite într-un ecosistem nu foarte favorabil sectorului așa cum este în România în prezent. Ei sunt inspirația nu doar a altor tineri care acum lucrează cu entuziasm pentru întreprinderile noastre, ci și pentru generația mai în vârstă ca mine. Întâlnesc astfel de tineri din ce în ce mai mult. De fapt, aș dori să dedic această nominalizare Ralucăi Ouriaghli care a fondat AFF în 2008, când avea vreo douăzeci de ani, cu ideea de a crea locuri de muncă pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile din București, un oraș bogat cu mulți oameni uitați, excluși. Din 2008, AFF a angajat 281 de persoane excluse. 60% dintre ei s-au integrat cu succes în societate ca cetățeni pe deplin independenți și de încredere.
Sper că sectorul economiei sociale va crește rapid în România și că în mod colectiv vom deține, vom cumpăra de la întreprinderi sociale, vom lucra în aceste entități și vom vinde din ce în ce mai multe către întreprinderi de tip economie socială.”, a transmis Ancuța Vameșu, președinte Rise România și fondator Laboratorul de Solidaritate.