fbpx

Enter your keyword

post

Criza prețurilor la energie din Belgia alimentează nevoia pentru cooperative de energie regenerabilă

Criza prețurilor la energie din Belgia alimentează nevoia pentru cooperative de energie regenerabilă

În Belgia există deja zeci de cooperative de energie, deținute de cetățeni, care investesc în energie regenerabilă și eficiență energetică, potrivit Reuters.

Foto: Anders J/Unsplash

Cooperativele se bazează în principal pe producție proprie în loc să cumpere energie din piețele volatile, iar cererea pentru astfel de cooperative a înregistrat o creștere accelerată de când criza prețurilor la energie a lovit în buzunarele consumatorilor.

Spre exemplu, cooperativa Ecopower furnizează energie la prețul de producție – fix pentru durata de viață a sursei de energie – la care se adaugă costurile de rețea, taxele și costurile de mentenanță.

Această cooperativă a anunțat că înregistrează o creștere bruscă a cererii și nu va mai primi membri noi. În contextul în care nu mai are capacitate de producție neutilizată, pentru a primi membrii noi cooperativa ar trebui să cumpere energie din piața spot, unde prețurile sunt la niveluri record.

Promisiunea noastră este că mereu vom fi cea mai ieftină opțiune. Oferim un răspuns la criza triplă a schimbărilor climatice, a dependenței geopolitice și a inflației corelate cu sărăcia energetică”, a transmis Margot Vingerhoedt, purtător de cuvânt al cooperativei Ecopower.

Datele Eurostat au arătat în acest an că Belgia înregistrează cea mai mare creștere a prețurilor la energie din Uniunea Europeană, însă o gospodărie care consumă 2.000 kW pe an plătește o factură anuală de 570 de euro la Ecopower, un preț înjumătățit față de cea mai ieftină ofertă comercială din piață.

Ecopower a fost înființat în 1991 și este cea mai mare cooperativă de energie din Belgia. Anul trecut a produs 80 de milioane de kW prin panouri solare și turbine eoliene, furnizând energie către aproximativ 55.000 de gospodării.

Membrii cooperativei pot cumpăra maximum 20 de acțiuni, la 250 de euro per acțiune, și vor primi dividende plafonate la 6% provenite din vânzarea surplusului de energie. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.