Enter your keyword

post

Comisia Europeană a lansat pachetul “Fit for 55” ce vizează reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030

Comisia Europeană a lansat miercuri cel mai ambițios pachet legislativ din lume în materie de schimbări climatice. Intitulat „Fit for 55”, pachetul de legi referitoare la energie și climă reprezintă planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.


Principalul instrument pentru evaluarea poluării este Sistemul de comercializare a emisiilor (ETS), care stabilește momentan cine primește permise pentru emisii de carbon, cine le primește gratis și care este prețul certificatelor de emisii. Este o schemă ce cuprinde peste 11.000 de centrale electrice și instalații industriale, precum și companii aeriene, acoperind aproximativ 40% din gazele cu efect de seră ale întregului bloc european.

În plus, instrumentele de taxare a emisiilor de dioxid de carbon generează venituri care pot fi reinvestite pentru a stimula inovarea, creșterea economică și investițiile în tehnologii curate. În acest sens, se propune crearea unui nou Fond Social pentru Climă, care să ofere statelor membre o finanțare specifică pentru a ajuta cetățenii să finanțeze investițiile în eficiența energetică, în noi sisteme de încălzire și răcire și în mobilitatea mai curată.

De asemenea, UE propune o taxă pe importurile de oțel, aluminiu, ciment, îngrășăminte și electricitate. “Pentru a reflecta necesitatea unor reduceri mai drastice ale emisiilor, Comisia propune astăzi că, până în 2030, sectoarele care intră sub incidența schemei UE ETS4 revizuite* vor trebui să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 61%, comparativ cu nivelurile din 2005.”, se arată în document (*sectorul energetic, sectoarele industriale mari consumatoare de energie, inclusiv rafinăriile de petrol, combinatele siderurgice și producția de fier, aluminiu, metale, ciment, var, sticlă, ceramică, celuloză, hârtie, carton, acizi și produse chimice organice vrac, precum și sectoarele aviatic și maritim).

Executivul european propune începerea aplicării sistemului de comercializare a certificatelor de emisii începând cu 2026 pentru transportul rutier și clădiri.

„Fit for 55” înseamnă, de asemenea, un mare impuls pentru sursele regenerabile de energie. Pachetul crește ținta de energie regenerabilă a blocului european de la 32% în prezent până la 40% pentru anul 2030 iar printre propuneri se numără facilitarea obținerii permiselor și conectarea la rețea pentru proiectele eoliene și solare.

Consultați AICI pachetul legislativ.

Corporate Leaders Group Europe a lansat pe data de 30 iunie, o scrisoare deschisă adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ce include 10 principii esențiale pentru versiunea optima a “Fit for 55%”. Potrivit scrisorii, „este clar că Green Deal și strategia de creștere a UE se suprapun în totalitate, iar „Fit for 55%” poate fi motorul acestei strategii.

Scrisoarea poate fi consultată la acest link.

Ambasada Sustenabilității în România s-a alăturat acestui demers și se numără printre semnatarii scrisorii ce solicită liderilor UE să pună în aplicare politicile îndrăznețe necesare pentru a garanta un viitor neutru din punct de vedere climatic pentru toți în Europa.

Corporate Leaders Group Europe coordonează The European Business Networks for a Climate Neutral Europe, grup ce reuneste rețele naționale din întreaga Europă, cu scopul de a împărtăși informații despre dezvoltarea politicilor naționale și europene, dar și pentru a coopera în cadrul a diverse activități și la care Ambasada Sustenabilității în România a aderat în luna mai.