fbpx

Enter your keyword

post

Avertisment de la Curtea de Conturi Europeană: Există riscul ca REPowerEU să nu se ridice la înălțimea așteptărilor

Avertisment de la Curtea de Conturi Europeană: Există riscul ca REPowerEU să nu se ridice la înălțimea așteptărilor

Curtea de Conturi Europeană a lansat un avertisment prin care atrage atenția că planul UE de a reduce rapid dependența de combustibilii fosili ruși și de a accelera tranziția verde – cunoscut drept REPowerEU – s-ar putea confrunta cu dificultăți de ordin practic, conform unui comunicat de presă oficial.

Foto: Christian Lue/Unsplash

Succesul acestui plan va depinde în special de acțiuni complementare de la toate nivelurile și de asigurarea unei finanțări de aproximativ 200 de miliarde de euro”, se arată în comunicatul de presă.

Oficialii curții de conturi atrag atenția că există un risc ca REPowerEU, în forma sa actuală, să nu poate identifica și implementa rapid proiectele strategice ale UE cu impact imediat și maximal asupra securității și independenței energetice a UE.

Deși propunerea oferă o prezentare exhaustivă a contextului și a principalelor provocări, auditorii atrag atenția asupra mai multor inconsecvențe în modul în care a fost conceput REPowerEU. Trebuie amintit că acest plan ar trebui finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Pe de o parte, obiectivul REPowerEU privește UE în ansamblul său, dar, pe de altă parte, Mecanismul de Redresare și Reziliență este implementat prin măsuri propuse de statele membre. Auditorii avertizează că o astfel de situație atrage riscul ca provocările care vor apărea să nu poată fi abordate de manieră strategică și ca proiecte de importanță strategică pentru UE în ansamblu să nu fie finanțate prin REPowerEU”, a declarat Ivana Maletić, membră a Curții de Conturi Europene.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.