fbpx

Enter your keyword

post

88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (sondaj al Băncii Europene de Investiții)

88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (sondaj al Băncii Europene de Investiții)

  • 84% dintre români cred că schimbările climatice și consecințele acestora sunt cele mai mari provocări pentru umanitate în secolul XXI
  • 85% sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern
  • 88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (mai mult cu 11 puncte decât media europeană de 77 %)
  • 64% sunt de părere că țara lor nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris
  • 63% sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, care să impună schimbări în comportamentul oamenilor
  • 76% ar fi de acord cu o taxă pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală
  • 90% declară că vor să înlocuiască zborurile pe distanțe mici cu trenuri rapide, puțin poluante, în colaborare cu țările învecinate

Acestea sunt câteva dintre rezultatele primei runde a Sondajului cu privire la climă din 2021-2022, publicat de Banca Europeană de Investiții (BEI) pe 27 octombrie. BEI este instituția de creditare a Uniunii Europene și cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acțiuni climatice.

Percepția crizei climatice: Măsurile naționale de combatere a schimbărilor climatice

85 % sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern Prin urmare, sunt destul de pesimiști când vine vorba despre capacitatea țării lor de a face o tranziție verde ambițioasă. 36% sunt de părere că țara lor nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris Majoritatea (64 %) cred că România nu va reuși să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon. Diferența dintre generații este evidentă în acest caz, și anume 15 puncte între persoanele în vârstă de maximum 30 de ani (44 % dintre acestea cred că România va reuși) și persoanele în vârstă de peste 64 de ani (29 %).  71 % dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani cred că România nu va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit pentru 2050. 56 % dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani împărtășesc acest pesimism.

Drept consecință, aproape două treimi (63 %) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte – similare cu cele implementate pentru a combate criza COVID-19 – care să impună schimbări în comportamentul oamenilor.


Cele mai populare soluții pentru combaterea schimbărilor climatice printre români

Majoritatea românilor (76 %) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69 %) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Chiar și 75 % dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe. Românii susțin și o garanție de minimum 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94 %) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90 %). De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95 %).

Dezbaterea privind energia

Întrebați pe ce sursă de energie ar trebui să se bazeze țara lor pentru a combate încălzirea globală, majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70 %) pentru rezolvarea urgenței climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63 %. Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor: 64 % dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79 % dintre persoanele cu venituri mai mari.

În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7 % față de 12 %).

În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14 % față de 17 %). Economisirea energiei este situată deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7 %).

Vicepreședintele BEI Christian Kettel Thomsen a declarat: Mi se pare un mesaj foarte puternic că marea majoritate a românilor, asemeni altor europeni, consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor de zi cu zi și că schimbările climatice și consecințele lor sunt cea mai mare provocare în secolul XXI. Sondajul nostru arată că aproape două treimi dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, care să impună o schimbare a comportamentului oamenilor. Acest lucru se pliază foarte bine pe obiectivele BEI: Grupul BEI a adoptat recent Foaia de parcurs a băncii schimbărilor climatice pentru a-și pune în aplicare programul ambițios de a susține cu 1 mie de miliarde EUR investiții în acțiuni climatice și sustenabile din punct de vedere al mediului în perioada 2020-2030 și de a acorda peste 50 % din finanțările BEI pentru acțiunile climatice și durabilitatea mediului până în 2025. BEI finanțează deja proiecte din România care urmăresc aceste obiective. De exemplu, BEI a finanțat recent îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din București și susține sectorul românesc al mediului prin diverse activități de consiliere.” 

Descărcați foaia de calcul Excel cu datele brute pentru toate cele 30 de țări care au făcut obiectul sondajului aici. Dați clic aici pentru a accesa website-ul BEI, unde puteți găsi principalele constatări ale Sondajului BEI cu privire la climă – ediția a patra.