Enter your keyword

SustainAbility School împlinește un an

SustainAbility School, programul nostru de educare în management sustenabil, susținut de Coca-Cola HBC România, a împlinit un an, pe data de 25 mai 2022!

În cifre, acest lucru înseamnă peste 1200 de participanți în aproape 40 de webinarii, 11 speakeri internaționali și toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă abordate.
Le mulțumim tuturor participanților și speakerilor! Ne bucurăm să avem alături profesioniști în domeniul sustenabilității, dar și oameni pasionați care își doresc să transpună principiile sustenabilității în businessurile lor.

***S
esiunile sunt disponibile exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România, prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dragoș Tuță, fondator Ambasada Sustenabilității în România, la 1 an de SustainAbility School: Programul a pornit de la o nevoie. Nu avem o școală de sustenabilitate în România

De unde a pornit acest proiect, SustainAbility School?

©️ Inquam Photos

Dragoș: Ideea proiectului SustainAbility School a pornit odată ce am identificat nevoia managerilor și a tuturor angajaților din mediul de business, de a conștientiza și de a înțelege că suntem într-o perioadă de tranziție economică. Această tranziție înseamnă îndepărtarea de la modelul economic în care companiile urmăreau să producă profit cât mai mare și cât mai rapid, ignorând, din păcate, costurile de mediu și costurile sociale. Nu vorbim aici de rele intenții, ci de un status quo pentru că așa am făcut business și așa am înțeles capitalismul foarte mulți ani. Așadar, vorbim de o tranziție economică de la acest model către modelul economic sustenabil, în care companiile contribuie la rezolvarea problemelor sociale și de mediu, continuând să fie eficiente economic și profitabile.  

E o temă majoră, de importanță maximă mai ales în Uniunea Europeană, nu doar peste tot în lume. Vedem că Uniunea Europeană, ca organism regional, accelerează cu viteza cea mai mare în această tranziție. Prin urmare, atât angajații mediului privat, angajații instituțiilor publice cât și cetățenii și trebuie să se adapteze unei noi realități. Vine cu foarte multe oportunități, dar în același timp și cu foarte multe riscuri pentru cei care nu înțeleg specificul acestei tranziții.  

Cu toții am auzit de Green Deal, de Acordul de la Paris sau de alte programe prezente în spațiul european despre această tranziție economică. Din păcate, nu conștientizăm importanța și viteza cu care lucrurile se schimbă. Mai mult decât atât, nu avem o școală de sustenabilitate în România. Prin urmare, am identificat această zonă neacoperită din punct de vedere al formării profesionale și în felul acesta s-a născut programul SustainAbility School, ca o șansă pentru angajații din mediul privat. Preocuparea de bază a fiecăruia, indiferent de funcția de management sau de departamentul din care face parte, este afectată de de această tranziție. Paradigma s-a schimbat, lucrurile se fac altfel și dacă nu avem acces la know how și nu putem discuta cu specialiștii din domeniu, ne vom adapta din mers și riscăm să pierdem foarte multe oportunități sau să aflăm despre diverse modificări foarte târziu. Și atunci să ne dăm seama că avem costuri în plus, riscuri în plus, momente pe care le-am pierdut din punct de vedere al oportunității de business.  

Cui și de ce ai recomanda SustainAbility School?

Dragoș: Recomand participarea la SustainAbility School oricărui profesionist din orice domeniu al management-ului care vrea se asigure va fi performant în jobul lui peste 3 ani, peste 5 ani și peste 10 ani. De asemenea, îl recomand celor care s-au săturat stingă incendii” la muncă, treacă din criză în criză pentru a venit o nouă directivă europeană sau pentru statul român a dat o nouă reglementare. E imperativ fim și noi în același ritm cu vremurile, ne pregătim din timp astfel încât ne creăm un avantaj strategic față de competitorii noștri din România sau poate chiar din alte țări. 

Cum ai “vinde” SustainAbility School unui manager care nu crede în sustenabilitate?

Dragoș: Unui manager care nu crede în sustenabilitate i-aș oferi un loc gratuit și l-aș lăsa să descopere singur că business-ul nu mai e doar despre bani sau doar pentru acționari. Deciziile pe care el și omologii lui din alte companii le iau afectează în mod direct viața lor de zi cu zi, sănătatea lor, nivelul de trai și accesul la un mediu curat, sănătos și bun.

Tragem linie după 1 an de SustainAbility School. Ce vedem?

Dragoș: Vedem că, din păcate, suntem prinși în responsabilitățile de zi cu zi și nu avem foarte mult timp pe care să-l alocăm educației continue. Vedem că sustenabilitatea e încă, din nefericire, preocuparea unei minorități din mediul de business. În același timp, vedem mai mulți oameni pasionați decât acum 5 ani de zile când am lansat Ambasada Sustenabilității. Vedem că pasiunea asta a trecut de nivelul de entuziasm și se transformă în decizii de business.  

Avem surpriza să vedem printre noi oameni care nu sunt obligați, nu au nicio atribuție directă delegată de către superiorul lor în sustenabilitate, dar, cu toate acestea, se implică singuri, își reorganizează programul pentru a învăța. Mai mult decât atât, după ce află lucruri, contribuie la schimbarea în bine a organizațiilor în care lucrează. Vedem niște profesori, lectori, foarte pasionați, care fac ceea ce fac din convingere personală, că lumea asta are o șansă să supraviețuiască și să fie bună. Sunt dispuși să interacționeze, să transmită know how către toți cei care astăzi sunt la butoane în mediul de business și de asemenea trebuie să recunosc că ne-au încântat cu toții. Nu ne-a dezamăgit niciunul dintre dintre lectori și asta e un lucru foarte, foarte mare.

Cum vezi SustainAbility School peste încă un an?

Dragoș: Viziunea mea despre SustainAbility School e că el va fi adoptat și promovat intensiv intern de către managerii de HR ai organizațiilor membre în Coaliția România Sustenabilă, astfel încât cei mai mulți din cei peste 62.000 de angajați să cunoască faptul că au această oportunitate de a participa gratuit la astfel de cursuri de formare, să înțeleagă beneficiile și să se implice în mod direct în acest program. Pentru că e șansa de a contribui la creșterea gradului de sustenabilitate al fiecărei organizații. Trebuie să știm că gradul de sustenabilitate a unei companii nu poate fi îmbunătățit major doar prin proceduri și decizii ale echipei de top management. Sustenabilitatea unei companii depinde în mod direct de deciziile pe care le iau toți angajații acelei companii.

Până când nu deschidem porțile cunoașterii către toți colegii noștri, va fi foarte greu că noi, management-ul din “turnul de fildeș”, să reușim să schimbăm compania doar prin decizii și proceduri.

1 an de SustainAbility School, în cifre

Ce spun participanții

Personal, cred că este foarte util acest program. Am aflat date și informații într-un mod concentrat pe care altfel nu as fi putut să le aflu sau doar cu muncă asiduă și pierdere de timp. De asemenea am primit materiale de referință actuale, la care nu prea aveam altfel acces și acum cunosc experți din domeniu cu care la nevoie pot să iau legătura. Nu în ultimul rând, fiind din ”provincie” îmi este greu să țin legătura și să cunosc activitatea altor organizații, iar aici pot să îi cunosc cât de cât și când se ivește o oportunitate poate va exista și colaborare.

Maria Koreck

Președinte, Asociația Divers

Mi se pare o idee extraordinară de a aduce împreună organizații din diverse arii de business, de a explora domeniul sustenabilității și de a educa prin exemplu si comunicare. Temele abordate aduc un plus de valoare fiecărui participant, am plecat din fiecare sesiune cu câte un “a-ha!”, îmi plac mult invitațiile la dialog și temele practice. Interacțiunea între organizații diverse lărgește câmpul de aplicabilitate și setează condiții favorabile pentru parteneriate. (...) L-aș recomanda tuturor celor care doresc să participe activ într-o comunitate și să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul sustenabilității.

Adina Feclist

Sustainability Leader, Schneider Electric

Sustainability School ne oferă un mare ajutor, explicând în prezentări, dezbateri și exemple concrete diferitele aspecte ale dezvoltării sustenabile. Consider că sustenabilitatea implică dezvoltarea unei strategii pe termen lung, pentru care este nevoie în primul rând să ne însușim conceptul și să îl ințelegem pe deplin.

Ana Gheorghiu

Public Affairs, Science and Sustainability Lead RO, BG, MD, Bayer

Este important ca fiecare dintre noi să se implice mai mult în domeniul dezvoltării durabile, pentru ca „sustenabilitatea” să nu mai fie doar un concept care sună bine pe hârtie, ci să devină o realitate firească a zilelor noastre. Aleg să mă implic în mod direct, pentru că vreau să îmi aduc în continuare contribuția la transformarea industriei de construcții și la ridicarea standardelor din domeniu. Așadar, recomand programul tuturor companiilor care vor să fie parte din schimbare și nu doar să o clameze.

Mariana Garștea

CEO, SIXENSE România

Sustainability School este un instrument foarte bun pentru un responsabil de sustenabilitate dintr-o companie ce încearcă să unească cele două lumi: a colegilor specialiști de business și cea a experților de sustenabilitate. E un catalizator care vă ajută să vă adaptați munca într-un mod care are sens și azi, dar și mâine.

Maria Fășie

Marketing & Communication Manager, Pet Star Recycling

Deja s-au adunat multe sesiuni de învățare și discuții între practicienii de sustenabilitate de la noi. Mă bucur enorm că sunt parte din această comunitate din două motive. Pe de o parte, avem acces la informații proaspete, importante pentru fiecare dintre noi. În fiecare sesiune informațiile sunt prezentate foarte bine în relație cu contextul în care operăm. Pe de altă parte, în sfârșit simt că se coagulează o comunitate de practicieni, care se susțin și împart din experiențele și dilemele lor, pun întrebări și se susțin unii pe alții.

Ioana Szatmari

Asociația pentru Relații Comunitare

Când vine vorba despre tranziția unui business către sustenabilitate, schimbarea o fac în primul rând specialiștii. SustainAbility School este un instrument foarte bun. Programul creează un context ce îți oferă studii de caz, informații concentrate dintr-un domeniu anume și care, în final, devine un catalizator care ajută echipele să-și adapteze munca de zi cu zi, într-un mod care are sens și azi, și mâine.

Alexandra Maier

Sustainability Manager, ING Bank România