fbpx

Enter your keyword

Transparența informațiilor non-financiare: accelerator pentru noul model de afaceri

Apel de susținere pentru noua versiune a directivei privind

comunicarea de date de sustenabilitate

Ambasada Sustenabilității în România este conectată permanent la contextul european si internațional privind sustenabilitatea. Din acest motiv, în luna mai 2021, ne-am alăturat rețelei informale The European Business Networks for a Climate Neutral Europe, coordonate de către Corporate Leaders Group Europe, inițiativă Cambridge Institute for Sustainable Leadership, ce reunește rețele naționale din 11 state membre ale Uniunii Europene.

Prin intermediul Rețelei, am aflat despre o inițiativă a comunității de afaceri din Franța, mai exact, despre un document de poziție publicat în ziarul Le Monde, pe data de 16 noiembrie, în sprijinul susținerii unui text mai ambițios în directiva europeană privind raportarea nefinanciară. Documentul tradus în limba română este disponibil mai jos, iar versiunea originală în limbă franceză este disponibilă aici.

Pe data de 21 aprilie 2021, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), care aduce noi amendamente la versiunea anterioară (NFRDNon-financial Reporting Directive), în favoarea unui text ambițios.

  1. extinderea domeniului de aplicare al cerințelor de raportare pentru includerea unor întreprinderi suplimentare, printre care toate societățile mari și societățile cotate la bursă (cu excepția microîntreprinderilor cotate la bursă);
  2. introducerea cerinței de asigurarea informațiilor privind durabilitatea;
  3. precizarea mai în detaliu a informațiilor pe care societățile ar trebui să le raporteze și introducerea cerinței ca acestea să raporteze în conformitate cu standardele obligatorii ale UE de raportare privind durabilitatea;
  4. asigurarea faptului că toate informațiile sunt publicate ca parte a rapoartelor de gestiune ale societăților și prezentate într-un format digital, care poate fi citit automat și contribuie la punctul de acces unic european prevăzut în planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital

Astfel, noua versiune a directivei europene privind comunicarea de date de sustenabilitate impune unui număr de aproximativ 50 000 de întreprinderi mari și companii listate din Uniunea Europeană (UE) să publice informații referitoare la lanțul lor de aprovizionare, la impactul lor asupra ecosistemelor, schimbărilor climatice, pădurilor și comunităților locale, cât și la politicile lor de guvernanță.

ASR se alătură demersurilor comunității de afaceri din Franța și invită companiile responsabile din România să își exprime susținerea prin completarea acestui scurt formular, până cel târziu pe data de 30 noiembrie.

Lista companiilor din România care susține această poziție va fi transmisă europarlamentarului Pascal Durand, raportorul rezoluției privind modificarea directivei. Raportul oficialului european privind obligațiile de raportare nefinanciară are ca termen limită pentru depunerea amendamentelor în Parlamentul European (PE), data de 8 decembrie și va fi supus unui vot final în Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a PE în luna martie a anului viitor.

©️ Inquam Photos

Rolul companiilor în societate devine de la an la an tot mai complex, iar sustenabilitatea în business nu mai este opțională. La ASR, promovăm modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică. Legiferarea fermă și clară a raportării nefinanciare va permite cu adevărat companiilor să își identifice riscurile și oportunitățile, să-și măsoare și gestioneze impactul direct și indirect, să genereze valoare pentru toți stakeholderii lor și, pe termen mediu și lung, să își maximizeze competitivitatea și profitabilitatea. Facem un apel către mediul de business din România să vină alături de noi pentru a susține în fața autorităților europene importanța aprobării directivei în noua ei variantă, cu un text mai ambițios, ce poate accelera noul model de afaceri, cel în care atât oamenii, cât și planeta câștigă” a menționat Dragoș Tuță, Fondator și Director Executiv ASR.


DOCUMENT DE POZIȚIE SEMNAT DE PESTE 50 DE COMPANII CU OPERAȚIUNI ÎN FRANȚA

Transparența informațiilor non-financiare: accelerator pentru noul model de afaceri

În urmă cu două secole, Europa inventa și exporta capitalismul bazat pe cuceriri, într-o lume în care resursele păreau nelimitate. Problematicile economice, sociale și de mediu au evoluat, iar companiile operează astăzi într-o lume complexă, cu standarde neuniforme și resurse aflate sub presiune, fără o coordonare centrală reală și fără a ține cont de granițe.

Concurența internațională și regulile sale economice și legale au fost bulversate. Principalii actori economici, companiile și acționarii solicită o mai mare certitudine a cadrului legal, reguli comune și acces la informații credibile, de încredere, esențiale pentru o viziune pe termen lung.

Informații și transparență

Dincolo de imperativele financiare, mediul de afaceri și rolul său în societate au evoluat; angajații, consumatorii, organizațiile neguvernamentale și toate celelalte categorii de stakeholderi pretind tot mai multe informații și transparență. Prin urmare, cadrul normativ trebuie să evolueze, pentru a fi adaptat la acest nou echilibru între necesitățile economiei de piață, pe de o parte, și nevoia de a controla externalitățile asupra mediului și de a atinge un nivel superior de justețe socială, în special în raport cu comunitățile cele mai vulnerabile sau cu cei privați de drepturi elementare, pe de altă parte.

Rolul social al companiilor – atât în calitate de generatoare de prosperitate și furnizoare de locuri de muncă, cât și de vectori și, în bună măsură, gardieni ai sustenabilității economiei pe termen lung – este fundamental, iar cunoașterea parcursului companiilor către obiectivul net-zero emisii, nivelul lor de expunere și dependență de combustibilii fosili și gradul de consistență a modelului lor de afaceri cu Acordul de la Paris este o necesitate; Uniunea  Europeană trebuie să își asume acum caracteristicile specifice, pentru a permite integrarea lor în viitoarele norme și standarde internaționale.

De aceea, ca lideri de afaceri, susținem propunerea de revizuire a Directivei de Raportare a Sustenabilității Corporative (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) ca o nouă etapă în evoluția modelului nostru de business. Continuitatea modelului nostru economic și juridic depinde de ea.  Trebuie să menținem controlul asupra regulilor care ne guvernează schimburile comerciale, pentru a ne menține standardele și valorile juridice, concurențiale, sociale și de mediu, și a ne asigura că nu vom asista la dispariția sau diluarea lor în sisteme de calitate inferioară.

Dacă directiva este adoptată în forma revizuită propusă, aproximativ 50.000 de companii din UE – față de 11.000 în prezent – vor fi obligate să se conformeze unor standarde detaliate de publicare, să prezinte mai multe informații despre lanțul lor de aprovizionare, despre impactul lor asupra ecosistemelor, schimbărilor climatice, pădurilor și comunităților locale, cât și despre politicile și practica lor de guvernanță.

Audit recurent și independent

Pentru a fi eficace și utile, datele nefinanciare comunicate trebuie să fie la fel de riguroase și sigure ca datele financiare. Din acest motiv ele trebuie să fie publice, centralizate și comunicate într-un raport unic, cu un format comun pentru toată Uniunea Europeană. Trebuie, totodată, ca ele să facă obiectul unui audit regulat și independent, astfel încât să prezinte investitorilor o imagine clară a activităților și performanței, să permită societății civile să le verifice conținutul iar consumatorilor să identifice, în timp, care sunt companiile care iau parte la jocul tranziției.

O adoptare rapidă a acestei directive va permite demararea eforturilor de normalizare și de promovare la nivel internațional a unui set de norme de bază deja aprobate de statele UE și în curs de a fi aplicate de companiile europene.

Implementarea ambițioasă a regulilor de raportare a informațiilor non-financiare va permite întreprinderilor ce operează în Europa să se plaseze în avangarda unui nou model economic, să se ridice la înălțimea așteptărilor umane, sociale și ecologice ale secolului XXI.

CEO francezi

Michel ABALLEADG DECATHLON
Sébastien BAZINPDG du groupe ACCOR
Alexandre BOUCHEROTPrésident d’ULULE
Pascal DEMURGERDG de MAIF
Nicolas DUFOURCQDG de Bpifrance
Emmanuel FABERPrésident de G7 Business for Inclusive Growth (ex Danone CEO)
Antoine FREROTPDG de VEOLIA Environnement
Antoine HUBERTPDG d’YNSECT
Emery JACQUILLATPDG de CAMIF
Eric LOMBARDDG du Groupe Caisse des dépôts
Frédéric MAZZELAPrésident de BLABLACAR
Didier MICHAUD-DANIELDG du Bureau VERITAS
Stanislas NIOX-CHATEAUDG de DOCTOLIB
Olivier de PANAFIEUManaging Partner Roland Berger France
Michel PAULINDG d’OVH Cloud
Yves PERRIERPrésident du Conseil d’Administration d’AMUNDI
Jean-François RialPDG Voyageurs du Monde
Jean-Dominique SENARDPrésident du Groupe Renault
Nicolas THERYPrésident du Crédit Mutuel
 Philippe MAILLARZApave
 Didier MICHAUD-DANIEL Bureau Veritas

CEO de altă naționalitate

Raj NaranALS 
Philippe MaillardApave
Fernando BasabeAPPLUS
Karina Engstrøm NielsenBaltic Control 
Didier Michaud-Daniel Bureau Veritas
Evert Jan TiktakControlunion
Sébastien DannaudCotecna
Stefan KölblDEKRA
Jo WetzELEMENT
Gilles MartinEurofins 
André LacroixIntertek 
Pedro Matias ISQ
Paul HesselinkKIWA
Sébastien BreteauQima
Ugo SalernoRINA
Peter BoksSaybolt
Frankie NgSGS
Hervé MontjotinSocotec
Tomáš HruškaSZU
Stefan HaasTÜV Austria
Dirk StenkampTÜV Nord
Michael FübiTÜV Rheinland
Axel StepkenTÜV SÜD
Andrzej Ziółkowski UDT
Jennifer ScanlonUL
Andrew Barr-SimVallis
Bernard De CannièreVinçotte