fbpx

Enter your keyword

post

Ediţie aniversară – „3 ani de SustainAbility School”, 23 mai 2024, 13:00-14:00

Ediţie aniversară – „3 ani de SustainAbility School”, 23 mai 2024, 13:00-14:00

ARGUMENTE PENTRU UN BUSINESS SUSTENABIL – Invitat special, Prof. Jeffrey SACHS, economist de renume mondial, autor bestseller și lider global în dezvoltare sustenabilă. 

Webinar deschis tuturor celor interesaţi de domeniul sustenabilităţii în afaceri

În anul 1987, Organizația Națiunile Unite definea sustenabilitatea ca fiind dezvoltarea care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Aproape 30 de ani mai târziu, pe 25 septembrie 2015, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030 înseamnă 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și 169 de ținte de atins pe toate cele trei dimensiuni ale sustenabilității (social, mediu, economic). Un veritabil și ambițios plan global, pentru oameni, planetă și prosperitate, ce are nevoie de o mobilizare pe măsură și de implicarea consistentă a tuturor actorilor din societate.

Un lucru este cert: dezvoltarea sustenabilă prin implementarea Agendei 2030 este cea mai complicată provocare cu care omenirea s-a confruntat vreodată. Cât de bine răspundem acestei provocări? La jumătatea drumului, doar aproximativ 12% dintre obiectivele ODD par să fi înregistrat progrese suficiente, conform ediției speciale a raportului de progres, publicată de Secretariatul General al ONU în 2023.

Iată doar câteva date ce explică acest decalaj:

 • Conform Stockholm Resilience Centre, anul trecut, 6 din cele 9 limite planetare au fost depășite. Depășirea acestor limite ar putea duce la schimbarea rapidă a mediului în care civilizația umană s-a dezvoltat și a prosperat în ultimii 10.000 de ani;
 • Conform datelor OCDE, peste 40% din populația lumii trăiește acum în zone cu stres hydric, iar până în 2050, 240 de milioane de oameni nu vor avea acces la apă curată;
 • Conform Agenţiei Europene de Mediu, în perioada februarie 2023 – ianuarie 2024, temperaturile medii înregistrare au fost cu 1,52 grade Celsius peste pragul perioadei preindustriale (1850–1900). Specialiștii atrag atenția că riscurile asociate depășirii pragului de 1.5°C sunt imense, afectând direct calitatea vieții, perturbând lanțurile logistice globale, crescând riscul sărăciei și punând în pericol nenumărate vieți umane;
 • Conform studiului „Circularity Gap 2024”, în ultimii 6 ani, economia globală a consumat resurse cât în tot secolul XX. Majoritatea materiilor prime provin încă din surse virgine, iar ponderea materiilor reutilizate s-a redus constant în ultimii cinci ani, de la 9,1%  în 2018 la 7,2%  în 2023 (o scădere de 21%);
 • Conform studiului Global Risks Report 2024”, realizat de World Economic Forum, 5 din cei 10 factori globali de risc din următorul deceniu vin din zona de mediu (fenomenele meteorologice extreme, schimbările critice ale sistemelor terestre, pierderea biodiversității prin colapsul ecosistemelor, penuria de resurse naturale, poluarea).
 • Conform datelor ONU, cca. 3,6 miliarde de oameni trăiesc în medii extrem de vulnerabile la schimbări climatice, iar în medie, peste 20 de milioane de persoane își lasă locuințele și se mută în alte zone din țările lor în fiecare an;
 • Conform World Economic Forum, peste jumătate din PIB-ul global (4 trilioane de dolari) depinde de natură, acesta fiind un alt risc la care economiile se expun odată cu degradarea biodiversității. Specialiștii atrag atenția că restaurarea naturii reprezintă o oportunitate unică de a aborda atât crizele climatice, cât și cea de biodiversitate.

Agenda 2030 nu poate deveni realitate atâta timp cât nu facem tranziția de la modelul economic actual (orientat către profit și interesele acționarilor, consumator de resurse naturale, generator de deșeuri și creator de inegalități sociale) la modelul economic sustenabil (transparent, responsabil, echitabil, regenerativ, creator de profit și generator de bunăstare socială). Nu există un viitor sustenabil fără implicarea reală și constantă a mediului privat, atât a companiilor mari, cât și a IMM-urilor.

Procesul de tranziție nu este nici pe departe unul ușor, dar este inevitabil. Factorii de presiune sunt multipli și acționează simultan: legislație în evoluție accelerată, condiționarea accesului la capital / finanțare, activism, presiune tot mai mare din partea consumatorilor, preferința oamenilor de a lucra pentru companii responsabile etc. Orice întârziere în a înțelege noua realitate poate însemna pentru o companie oportunități ratate și riscuri crescute (financiare, operaționale, reputaționale, legislative, sociale sau ce ţin de competitivitate).

Desigur, în ciuda dificultăților inerente schimbării, beneficiile integrării sustenabilității în business sunt multiple și tot mai evidente. De exemplu, studiul global Innovating for a Sustainable Future, derulat în anul 2022 de compania NTT, pe un eșantion de 500 de companii din 7 industrii și 8 piețe, a evidențiat faptul că 44% dintre acestea și-au îmbunătățit profitabilitatea în urma demersurilor de sustenabilitate implementate.

Participând la această ediţie specială de SustainAbility School, vei afla:

 1. O perspectivă globală asupra sustenabilității și cum influențează peisajul economic mondial, eforturile ambițioase ale UE în această direcție;
 2. Argumente pentru accelerarea integrării sustenabilității în business, într-o lume turbulentă, cu incertitudine economică și multiple crize suprapuse și interconectate;
 3. De ce G-ul din ESG este mai important ca niciodată atunci când vorbim despre schimbarea modelului de business;
 4. Leadership pentru sustenabilitate: cum se schimbă rolul managementului superior și al consiliului de administrație, care sunt principalele bariere și soluții;
 5. Despre aderarea României la OCDE și implicaţii pentru companii din punct de vedere sustenabilitate.

Invitatul acestei ediţii este Prof. Jeffrey Sachs, economist renumit mondial, consilier ONU şi lider în dezoltare durabilă. A fost desemnat de 2 ori drept unul dintre cei mai influenți 100 lideri mondiali ai revistei Time și a fost clasat de The Economist printre primii 3 cei mai influenți economiști în viaţă.

Din 2002 este profesor universitar și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Universităţii Columbia, unde a condus şi Earth Institute (2002 până în 2016), iar înainte de a veni la Universitatea Columbia, a petrecut mai mult de 20 de ani ca profesor la Universitatea Harvard.

Jeffrey Sachs este președintele Reţelei de soluţii pentru dezvoltare durabilă a Naţiunilor Unite, reţea pe care a înfiinţat-o în 2012 alături de Ban Ki-Moon, fostul secretar ONU. Reţeaua reprezintă un consorțiu global de universități și think tank-uri, ce servește acum ca cea mai mare organizaţie globală de cunoștințe în domeniul dezvoltării durabile, cu scopul de a ajuta statele să avanseze în îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

A fost consilier pentru trei dintre Secretarii Generali ai Națiunilor Unite, Kofi Annan între 2001-2007, Ban Ki-moon între 2008-2016 și Antonio Guterres între 2017-2018, iar în prezent servește Naţiunile Unite din rolul de SDG Advocate, sub egida Secretarului General, António Guterres.

Fiind unul dintre cei mai importanți experți ai lumii în dezvoltare economică, macroeconomie globală și lupta împotriva sărăciei, munca sa l-a dus în peste 140 de țări şi a consiliat zeci de lideri mondiali din America, Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu cu privire la strategiile lor economice.

Jeffrey Sachs a militat mult timp pentru rolul universităților în dezvoltarea durabilă, inclusiv prin faptul că a condus proiecte de pionierat şi a creat programe universitare interdisciplinare de dezvoltare durabilă. A înfiinţat un program de masterat în dezvoltare durabilă, program ce este predat acum în peste 30 de universități la nivel global, iar împreună cu economistul şi profesorul Joseph Stiglitz, a înfiinţat programul de studii doctorale în dezvoltare durabilă de la Universitatea Columbia.

Ca academician în cadrul Academiei Pontificale de Științe Sociale (PASS), de la Vatican, profesorul Jeffrey Sachs lucrează la probleme de dezvoltare durabilă în contextul scrisorii enciclice Laudato Si a Papei Francisc. Este de asemenea membru în numeroase consilii consultative și consilier pentru guverne și agenții din întreaga lume, şi este inclusiv consilier special al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, Josep Borrell. Jeffrey Sachs a scris numeroase cărți care au ajuns bestseller, iar cea mai recentă carte a sa este The Ages of Globalization: Geography, Technology, and Institutions (2020).

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.