fbpx

Enter your keyword

post

SustainAbility School 113 –  Rolul accesibilității în incluziunea persoanelor cu dizabilități

SustainAbility School 113 – Rolul accesibilității în incluziunea persoanelor cu dizabilități

Angajarea persoanelor cu dizabilități este un demers esențial pentru promovarea incluziunii și egalității în societate. Conform datelor EUROSTAT, aproape o persoană cu handicap din cinci se află în șomaj (față de 8,6% dintre persoanele tipice), lucru care afectează în mod negativ autonomia lor financiară.

În România, Legea 448/2006 reglementează drepturile și facilitățile pentru persoanele cu dizabilități la locul de muncă. Conform legii, autoritățile și instituțiile publice, precum și companiile private cu cel puțin 50 de angajați, sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În caz contrar, acestea trebuie să plătească o sumă echivalentă cu 50% din salariul minim brut pentru fiecare loc de muncă neocupat de o persoană cu dizabilități.

Din păcate, multe organizații aleg să plătească amenzi în loc să angajeze persoane cu dizabilități, motiv pentru care doar în jur de 6% dintre cei peste 900.000 de oameni cu handicap din România au un job, mult sub media europeană de 35%–40%. Conform unei analize realizate de Fundația Alături de Voi, pe baza informațiilor comunicate de ANAF, în anul 2023 s-au colectat la bugetul de stat 562.215.708 euro, comparativ cu anul 2022, când s-au colectat doar 433.661.106 euro.

În 2019, din dorința de a sprijini integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, în cadrul Kaufland a luat naştere programul A.C.C.E.S., cu scopul de a crea un mediu de lucru divers, inclusiv și sigur, unde persoanele cu dizabilități să aibă oportunități egale de angajare și dezvoltare. De atunci Kaufland s-a aflat într-un continuu proces de învățare și îmbunătățire, iar în cinci ani de la lansarea programului, echipa s-a mărit cu peste 500 de colegi cu dizabilități.

O altă componentă esenţială a incluziunii este reprezentată de accesibilitatea digitală şi impactul pozitiv al accesibilității asupra mediului de lucru, clienților și reputației organizației.

Începând din iunie 2025, European Accessibility Act va impune conformitatea legală pentru organizațiile cu peste 10 angajați sau cu o cifră de afaceri mai mare de 2 milioane EUR. Înscrie-te la webinar şi descoperă ce presupun noile reglementări, ce obligații au companiile și cum să fii pregătit.

Participând la acest webinar, vei afla:

  • Rezultatele programului A.C.C.E.S. la 5 ani de la lansare;
  • Diversitate, incluziune și oportunități egale pe piața muncii;
  • Ce este accesibilitatea digitală?
  • Obligații legale cerute de European Accessibility Act;
  • Impactul accesibilității și incluziunii digitale asupra afacerii organizaţiei tale și a strategiei de sustenabilitate;
  • Cum să-ţi construieşti o politică de incluziune a persoanelor cu dizabilități;
  • Ce rol are accesibilitatea digitală în angajarea și retenția persoanelor cu dizabilități în organizații.

Despre vorbitoare:

 

Adina Teleucă este co-fondatoarea Accessi+, un startup de impact, prezent în Franța și România, ce oferă soluții de accesibilitate digitală pentru organizații publice și private, ajutându-le să devină mai incluzive și conforme cu noile reglementări legale, precum European Accessibility Act. Înainte de a lansa Accessi+, Adina a inițiat și coordonat programul ACCES al Kaufland România, dedicat integrării persoanelor cu dizabilități în organizații.

Estera Anghelescu este Director de Recrutare și Employer Branding la Kaufland România și Moldova, având peste 20 de ani de experiență în domeniu. Ea a jucat un rol esențial în extinderea companiei pe piețele din România și Moldova, încă de la deschiderea primelor magazine. Datorită proiectelor inovatoare pe care le-a implementat, a câștigat numeroase premii locale și internaționale. În 2022, a fost recunoscută drept Global Employer Brand Leader of the Year de către Kantar și Employer Branding Professional of the Year de către Evensys în 2022, 2023 şi 2024. Din mai 2023, Estera ocupă și funcția de Vicepreședinte al RDCC (Romanian Diversity Chamber of Commerce), dedicându-se promovării diversității și incluziunii atât în cadrul companiei, cât și în societate. Ea coordonează programul ACCES (Angajarea Candidaților cu Cerințe și Evoluții Speciale), destinat integrării persoanelor cu dizabilități în echipa Kaufland. Pasiunea Esterei pentru inovație și dezvoltare continuă a determinat-o să urmeze cursuri, în ultimii ani, la instituții de prestigiu precum MIT, Stanford și Universitatea din Carolina de Nord.

Despre organizație: 

Accessi+ este un startup internațional de impact, care ajută organizațiile să-și accesibilizeze produsele digitale (site-uri web, aplicații mobile, documente electronice etc.), astfel încât acestea să poată fi utilizate de persoanele cu dizabilități, deficiențe sau de persoanele în vârstă. Începând cu iunie 2025, European Accessibility Act va intra în vigoare, transformând accesibilitatea digitală într-o obligație legală.

Accessi+ oferă soluții de accesibilitate digitală, asigurând conformitatea și accesibilitatea site-urilor, aplicațiilor și conținutului digital pentru persoanele cu dizabilități, prin audituri, traininguri și un widget inteligent.

Kaufland România&Moldova este o companie internațională din industria de retail, ce pune accent pe dinamism, performanță și corectitudine.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.