ELENA DINU, Director de advocacy și dezvoltare, FBAR – „Responsabilitatea pentru implementarea măsurilor ce vor face că România să accelereze pe drumul către sustenabilitate aparține ONG –urilor, autorităților, media, mediul privat. Colaborarea dintre aceste entități poate duce la accelerarea acestui proces.”
- Care sunt obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030, relevante pentru ONG-ul pe care îl reprezentați și cum le-ați integrat în activitatea voastră?
ODD-urile relevante, pe care le-am și integrat în activitatea noastră sunt: 1, 2, 12, 13.
- Care sunt, din punctul vostru de vedere, cele mai mari 3 obstacole care împiedică un ONG din România să își îndeplinească misiunea?
Cele mai mari trei obstacole care împiedică un ONG să își îndeplinească misiunea în România sunt:
- Lipsa susținerii implicite din partea autorităților în concordanță cu principiul subsidiarității.
- Lipsa de finanțare .
- Dificultatea de a găsi resurse umane cu calificarea și experiența necesară pentru a accesa finanțări și fonduri europene pentru domeniile de risipă alimentară și mediu.
- Organizația își măsoară impactul pe care îl generează în societate prin finanțările atrase și proiectele implementate? Dacă da, utilizați un standard (ex. LBG, SROI) în măsurarea acestui impact?
Nu folosim standarde internaționale recunoscute, însă avem KPI implementați la nivel de ONG. De asemenea măsurăm proiectele implementate. Principalii KPI specifici organizației noastre sunt:
- Cantitatea de alimente salvate de la risipă
- Numărul de beneficiari finali la care ajung alimentele
- Numărul de organizații beneficiare cu care colaborăm
- Cât de aproape / departe suntem din punct de vedere al sustenabilității în România, ținând cont de sectorul în care activezi, conform obiectivelor organizației voastre, dar și a celor incluse în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României, aliniate la Agenda 2030 promovată ONU? Cine poartă responsabilitatea pentru implementarea măsurilor ce vor face ca România să accelereze pe drumul către sustenabilitate?
Nu suntem foarte aproape, însă suntem în curs, astfel considerăm că responsabilitatea pentru implementarea măsurilor ce vor face ca România să accelereze pe drumul către sustenabilitate aparține ONG –urilor, autorităților, media, mediul privat. Colaborarea dintre aceste entități poate duce la accelerarea acestui proces.
- Cum putem crește numărul finanțărilor pentru misiune și orientate pe impact vs. finanțare per proiecte și orientate pe rezultate? Va ajută oare faptul că actorii economici mari pun un accent tot mai mare pe sustenabilitate? • Considerați că noul cadru legislativ privind legea sponsorizării va crește sumele redirecționate de companii către organizațiile non-profit, dezvoltând parteneriate cu impact pozitiv social și/sau de mediu?
Aceste aspecte vor fi demonstrate în următorii 2-3 ani.