fbpx

Enter your keyword

post

Yvon Chouinard, miliardarul din spatele Patagonia, donează întreaga companie pentru lupta cu criza climatică

Yvon Chouinard, miliardarul din spatele Patagonia, donează întreaga companie pentru lupta cu criza climatică

Yvon Chouinard, miliardarul din spatele gigantului Patagonia, a anunțat că donează întreaga companie luptei cu criza climatică, potrivit The Guardian.

Foto: Patrick Henry/Unsplash

Miliardarul a devenit cunoscut după ce a transformat pasiunea sa pentru cățărări într-o companie de articole sportive cunoscută pe plan internațional, iar acum va transfera proprietatea companiei către o entitate non-profit structurată astfel încât toate profiturile Patagonia se vor îndrepta către salvarea planetei.

De acum, Pământul este unicul nostru acționar. Toate profiturile vor fi donate misiunii noastre de a ne salva planeta”, a anunțat compania.

Miliardarul în vârstă de 83 de ani a lucrat împreună cu soția sa și cu cei doi copii la o structură prin care Patagonia să poată continua să activeze drept o companie comercială, în timp ce toate profiturile pe care le obține să se îndrepte spre cauze de mediu.

Dacă vrem să avem vreo speranță de a trăi pe o planetă sănătoasă peste 50 de ani va fi nevoie ca toți să facem tot ce putem cu resursele pe care le avem. Acesta este unul dintre modurile în care am decis că noi putem contribui”, a declarat Chouinard.

Familia Chouinard a donat 2% din acțiuni și din puterea de decizie către o entitate proaspăt înființată, care va avea misiunea de a supraveghea respectarea misiunii și valorilor companiei.

Totodată, 98% dintre acțiuni vor fi transferate către o o entitate non-profit denumită Holdfast Collective, care „va folosi fiecare dolar primit pentru a lupta cu criza climatică, pentru a proteja natura și biodiversitatea și pentru a susține comunitățile, cât mai repede posibil”.

Anual, toate câștigurile care rămân după ce Patagonia investește în menținerea businessului vor fi distribuite către organizația non-profit, care le va folosi în lupta cu criza climatică.

Structura gândită de familia Chouinard este proiectate astfel încât compania nu poate fi vândută sau listată la bursă.

Mutarea familiei Chouinard este una lăudabilă, după cum notează întreaga presă internațională, însă trebuie menționat că aplecarea către o lume mai bună nu a fost dintotdeauna în centrul activității Patagonia.

În 2015, The Atlantic publica un articol prin care dezvăluia că Patagonia are mari probleme pe lanțul de aprovizionare, întrucât existau dovezi de practici exploatative la adresa unor angajați de pe acest lanț. Gigantul a făcut eforturi pentru a elimina practicile abuzive și exploatative, însă acestea au fost prezente timp de mai mulți ani.   

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.