fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 14

Obiectivul 14: Viata acvatica

Omenirea nu depinde de mediul acvatic doar prin pescuit, comert si transport, ci depinde fundamental de aceasta ambianta. Majoritatea oxigenului din atmosfera (aproximativ 70%) este produsa de plantele marine, asadar, putem doar estima cat sunt de importante aceste medii acvatice pentru ecosistemul nostru, si este evidenta necesitatea protectiei naturii si in acest sens. Schimbarea climei si comportamentul nedurabil constituie principalele amenintari pentru oceane si mari. Avand 245 km de coasta marina, Romania trebuie sa-si indeplineasca si in mod nemijlocit rolul in protectia marilor si a resurselor marine.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.

Tinte:

Pana in 2025, prevenirea si reducerea semnificativa a poluarii marine de toate tipurile, in special de la activitatile terestre, inclusiv poluarea cu deseuri marine si poluarea cu nutrienti

Pana in 2020, gestionarea si protectia durabila a ecosistemelor marine si costale, pentru a evita impactele negative semnificative, inclusiv prin consolidarea rezistentei acestora, si luarea de masuri pentru restaurarea acestora, pentru a avea oceane sanatoase si productive

Minimizarea si gestionarea impactului acidificarii oceanelor, inclusiv prin cooperare stiintifica sporita la toate nivelurile

Omenirea nu depinde de mediul acvatic doar prin pescuit, comert si transport, ci depinde fundamental de aceasta ambianta. Majoritatea oxigenului din atmosfera (aproximativ 70%) este produsa de plantele marine, asadar, putem doar estima cat sunt de importante aceste medii acvatice pentru ecosistemul nostru, si este evidenta necesitatea protectiei naturii si in acest sens. Schimbarea climei si comportamentul nedurabil constituie principalele amenintari pentru oceane si mari. Avand 245 km de coasta marina, Romania trebuie sa-si indeplineasca si in mod nemijlocit rolul in protectia marilor si a resurselor marine.

Pana in 2020, reglementarea eficienta a pescuitului si eliminarea pescuitului excesiv, ilegal, nedeclarat si nereglementat si a practicilor de pescuit distructive, si implementarea planurilor de management bazate pe stiinta, pentru a restabili stocurile de peste in cel mai scurt timp posibil, cel putin la nivelurile care ar asigura un randament maxim durabil, dupa cum este determinat de caracteristicile biologice ale acestora

Pana in 2020, conservarea a cel putin 10 la suta din zonele costale si marine, in conformitate cu legislatia nationala si internationala si in baza celor mai bune evidente stiintifice disponibile

Pana in 2020, interzicerea formelor de subventionare a pescuitului care contribuie la capacitatea excedentara si pescuitul excesiv, eliminarea subventiilor care contribuie la pescuitul ilegal, nedeclarat si nereglementat si abtinerea de la introducerea unor subventii noi de acest tip, recunoscand ca tratamentul adecvat si eficient, special si diferentiat pentru tarile cel mai putin dezvoltate ar trebui sa fie o parte integranta a negocierii subventiilor pentru pescuit in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului

Pana in 2030, cresterea beneficiilor economice pentru statele insulare mici si tarile cel mai putin dezvoltate, din utilizarea durabila a resurselor marine, inclusiv prin gestionarea durabila a pescuitului, acvaculturii si turismului

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Sporirea cunostintelor stiintifice, dezvoltarea capacitatilor de cercetare si de transfer a tehnologiei marine, luand in considerare Criteriile si orientarile comisiei oceanografice interguvernamentale privind transferul de tehnologie marina, in scopul de a imbunatati sanatatea oceanelor si pentru a spori contributia biodiversitatii marine la dezvoltarea tarilor in curs de dezvoltare, in special ale statelor insulare mici si ale tarilor cel mai putin dezvoltate

Asigurarea accesului pentru pescarii artizanali de scara mica la resursele si pietele marine

Asigurarea accesului pentru pescarii artizanali de scara mica la resursele si pietele marine

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa utilizam in mod durabil marile si resursele marine.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Redu deseurile – o mare parte din deseurile produse pe uscat ajung in oceane.


Foloseste cat mai putine pungi din plastic. Utilizarea si eliminarea necorespunzatoare a materialelor plastice reprezinta o cauza majora a poluarii marine.


Cumpara peste certificat de la producatorii locali.


Organizeaza un proiect de curatare a unui rau sau unei plaje din apropiere.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti