fbpx

Enter your keyword

post

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de topirea ghețarilor

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de topirea ghețarilor

Următoarea pandemie ar putea să nu vină dinspre lilieci sau păsări, ci dinspre conținutul ghețarilor care se topesc într-un ritm tot mai alert, după cum arată o nouă analiză, citată de The Guardian.

Photo 220343259 © mikechapazzo | Dreamstime.com

Prin analizarea unor mostre de sol și sedimente din apropierea Lacului Hazen, cea mai mare întindere de apă dulce din zona arctică, cercetătorii au descoperit că riscul ca un virus să infecteze o gazdă pentru prima dată este mai mare în apropierea ghețarilor care se topesc.

Echipa de cercetare a fost formată din Dr. Stephane Aris-Brosou și colegii de-ai săi de al Universitatea din Ottawa, iar cercetarea a fost publicată în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B”.

Descoperirile lor arată că pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească din cauza crizei climatice devine tot mai probabil ca bacteriile și virușii înghețați să revină la viață și să infecteze animalele din acele regiuni.

Spre exemplu, în 2016 a existat o epidemie de antrax în nordul Siberiei în urma căreia un copil a murit, iar alte cel puțin șapte persoane au fost infectate. Toate acestea au fost atribuite unui val de caniculă care a topit o parte din gheață, ceea ce a expus o carcasă de cerb infectată cu antrax. Înainte de 2016, utima epidemie de antrax în acea regiune a avut loc în 1941. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.