Un tribunal din Beijing a decis că activitatea de minare de Bitcoin este dăunătoare pentru mediu
Un tribunal din China a decis că activitatea e minare de criptomonede generează emisii care accelerează schimbările climatice, în contextul în care discuția despre efectele industriei crypto asupra mediului este din ce în ce mai prezentă în spațiul public, potrivit ClimateChangeNews.
Decizia tribunalului a venit în cadrul unei dispute în care o companie a contractat servicii de minare de criptomonede de la o altă firmă, însă nu a primit toată „cantitatea” de monede pe care a plătit-o. Solicitarea companiei care a intentat procesul a fost respinsă pe motiv că executarea contractului în întregime ar fi dăunătoare pentru interesul publicului larg.
Activitatea de minare de Bitcoin este mare consumatoare de resurse energetice, iar un studiu publicat anul trecut în revista Nature Communications a descoperit că circa 40% dintre „minele” de Bitcoin din China sunt alimentate cu energie provenită din arderea cărbunelui, în timp ce restul se alimentează cu energie din surse regenerabile. Este important de menționat că în China se întâmplă astăzi circa 80% din activitatea de minare, potrivit sursei citate.
Totodată, industria criptomonedelor încearcă să se îndepărteze de protocolul Proof-of-Work, cel care stă la baza Bitcoin, întrucât acesta solicită putere computerizată, respectiv volume mari de energie. În schimb, monede precum Ethereum s-au îndreptat către un protocol denumit Proof-of-Stake, care funcționează pe bază de validatori, nu de mineri, și nu consumă mai multă energie decât alte sisteme informatice.