fbpx

Enter your keyword

post

Un oraș din Finlanda recompensează locuitorii care au un comportament eco-responsabil

Un oraș din Finlanda recompensează locuitorii care au un comportament eco-responsabil

Oraşul Lahti din Finlanda oferă locuitorilor săi bilete de transport şi produse alimentare drept recompense dacă aceștia aleg să aibă un comportament eco-responsabil, potrivit Euronews. Iniţiativa, intitulată „CitiCap” şi finanţată de Uniunea Europeană, propune locuitorilor să îşi urmărească emisiile de carbon generate în timpul deplasărilor, graţie unei aplicaţii care detectează dacă aceştia circulă cu maşina, cu mijloacele de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta.

În fiecare săptămână, cei care doresc primesc o „cotă de carbon” care, dacă nu este depăşită la scadenţă, se transformă în „euro virtuali”, care pot fi schimbaţi pe intrări la piscină sau bilete de autobuz.

“I-a provocat pe oameni să își reconsidere modurile preferate de deplasare”, spune Anna Huttunen, manager de proiect CitiCAP.

În prezent, 44% dintre deplasările efectuate în oraşul Lahti sunt considerate drept „durabile”.

Obiectivul pe termen lung al proiectului „CitiCap” este să dezvolte o nouă metodă pentru a încuraja comportamentele mai ecologice, în special prin utilizarea unui sistem de „schimburi personale de drepturi de emisii de carbon”, care să poată fi reprodus şi de alte oraşe, explică fondatorii.

Conceptul se inspiră din sistemul european de tranzacţionare a certificatelor de emisii, în cadrul căruia companiile şi guvernele primesc credite de carbon. Dacă depăşesc cotele primite, plătesc, dar dacă emit mai puţin carbon decât au convenit, pot să vândă certificatele care le-au rămas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.