Enter your keyword

post

UE a adoptat obiectivul de a-şi reduce emisiile de carbon cu cel puţin 55% până în 2030

Parlamentul European şi statele membre ale UE au căzut de acord miercuri pentru adoptarea obiectivului de reducere netă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, au anunţat oficialii europeni.

Acordul preliminar de miercuri urmează să primească aprobarea oficială a Parlamentului şi Consiliului, apoi Legea Europeană a Climei va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare.

Acest acord survine cu o zi înaintea unui summit despre climă iniţiat de preşedintele american Joe Biden, în cursul căruia Washingtonul ar urma să îşi dezvăluie propriul obiectiv revizuit pentru 2030.


Este un moment istoric pentru UE (…) Acordul ne consolidează poziţia în lume ca lider al luptei împotriva crizei climatice“, a transmis într-un comunicat Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Pactul Verde european.

Acest obiectiv de neutralitate în privinţa emisiilor de carbon se va aplica în mod colectiv tuturor celor 27 de state membre, dar nu se va impune fiecărui stat individual, deşi Parlamentul asta îşi dorea. Polonia, încă extrem de dependentă de cărbune, s-a opus ferm unei astfel de idei.

Pe lângă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, acordul de miercuri consolidează cadrul european pentru acţiune climatică prin introducerea mai multor elemente: reducerea emisiilor de carbon, angajamentul pentru emisii negative după 2050, înfiinţarea European Scientific Advisory Board on Climate Change, care va oferi consiliere ştiinţifică independentă, prevederi mai riguroase privind adaptarea la schimbările climatice, coerenţă a politicilor din UE cu obiectivul neutralităţii climatice, între altele.