Enter your keyword

post

Trei din zece gospodării din România au ajuns în sărăcie energetică în 2020, după ce au cheltuit peste 10% venituri doar pe facturile la energie

Un procent de 33% dintre gospodăriile din România au fost împinse înspre sărăcie energetică în 2020, în contextul în care au cheltuit mai mult de 10% din veniturile totale doar pentru plata facturilor la energie, în creștere față de un procent de 27,4% în 2019, atrage atenția o analiză a Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Foto: Infografic ORSE

În același timp, ORSE spune că aproape două din zece gospodării, adică un procent de 19%, suferă de ceea ce se numește „sărăcie energetică ascunsă”, fiind nevoite să își reducă mult consumul din cauza veniturilor mici. Acest procent a crescut față de 16% în anul anterior.

Datele statistice ne arată clar că tot mai mulți dintre concetățeni se confruntă cu sărăcia energetică, adică nu își permit să mențină temperaturi confortabile în locuințe, ori sunt nevoiți să renunțe la alte nevoi de bază, precum hrană, îmbrăcăminte sau medicamente, pentru a-și plăti facturile la energie”, a declarat Anca Sinea, coordonatorul ORSE și vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației.

În contextul suprapunerii crizei energetice peste cea pandemică, este de așteptat ca aceste procente să crească, de aceea e nevoie de măsuri nu doar pentru atenuarea efectelor, prin ajutoare sociale, ci care să contribuie, pe termen mediu și lung, la tratarea cauzelor, atrag atenția experții ORSE.  

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.