Enter your keyword

post

Topul celor mai poluate județe din România

Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București, în timp ce în Harghita şi Galaţi este aerul cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu Airly.

Analiza arată că nivelul cel mai ridicat de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia şi cu condiţiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii.

În raport sunt analizate nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021. Capitala și mai multe judeţe, în special Dolj şi Iaşi, au avut o creştere semnificativă a poluării atmosferice, măsurată cu ajutorul senzorilor Airly.

În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a staţiilor de monitorizare, conform sursei citate.

Top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti. În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare. Potrivit sursei citate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. “Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor”, notează organismul mondial.

Conform raportului “Calitatea aerului în Balcani şi România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt: industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.