Caută după...

post

„Sustenabilitatea nu se reduce la conformitate” – Oana Groșanu a vorbit în cadrul The Lit Boardroom despre rolul board-urilor în tranziția către un model de business sustenabil

„Sustenabilitatea nu se reduce la conformitate” – Oana Groșanu a vorbit în cadrul The Lit Boardroom despre rolul board-urilor în tranziția către un model de business sustenabil

Asociația Administratorilor Independenți din România și Chapter Zero România au organizat evenimentul de referință în guvernanța corporativă – The Lit Boardroom, care a avut loc pe 31 octombrie 2024, la Hotel Marmorosch din București.

Colega noastră, Oana Grosanu, a fost unul dinpre partenerii de conversație. Într-o discuție vibrantă alături de membri ai Guvernului și Consiliilor de Administrație, experți internaționali și lideri de top, Oana a punctat câteva idei esențiale despre rolul board-urilor în tranziția către un model de business sustenabil.

Colega noastră a vorbit despre faptul că sustenabilitatea nu se reduce la conformitate, ci reprezintă și un avantaj competitiv esențial pentru viitor. Dacă board-ul nu înțelege sustenabilitatea și nu încurajează deciziile curajoase, chiar și când acestea nu sunt imediat profitabile, tranziția va fi îngreunată. Fără o implicare reală a board-ului, tranziția la un business sustenabil va întârzia să apară sau chiar va eșua.

Consiliile de administrație joacă un rol crucial în protejarea și creșterea valorii pe termen lung a unei companii. Acestea trebuie să privească dincolo de profitabilitatea imediată, considerând și indicatori de sustenabilitate care definesc reziliența pe termen lung.

Ea a mai menționat și necesitatea unui „level playing field”. Pentru ca toate companiile să colaboreze eficient și să-și alinieze eforturile în sustenabilitate, este esențial un teren de joc echitabil.

Raportarea de sustenabilitate trebuie să depășească PR-ul și greenwashing-ul. Raportările de până acum au servit deseori ca instrumente de PR, însă pentru a aduce schimbarea necesară în afaceri, este nevoie de transparență și de o integrare reală a competențelor de sustenabilitate.

Oana a adăugat și faptul că noile standarde europene de raportare privind sustenabilitatea stabilesc așteptări mai mari pentru structurile de guvernanță internă, iar o abordare proactivă a consiliilor este o strategie de avantaj competitiv într-un mediu global aflat în continuă schimbare.

Ultima, dar cea mai valoroasă idee, este că un consiliu de administraţie pregătit şi eficient trebuie sa înțeleagă că modelul de business sustenabil înseamnă economia viitorului.

Regăsiți înregistrarea completă AICI.