fbpx

Enter your keyword

post

Testul de stres climatic asupra băncilor din zona euro a scos la iveală riscuri de cel puțin 70 de miliarde de euro

Testul de stres climatic asupra băncilor din zona euro a scos la iveală riscuri de cel puțin 70 de miliarde de euro

O creștere bruscă a prețului certificatelor de carbon, corelată cu fenomene precum inundațiile sau seceta, ar duce în acest an la pierderi de cel puțin 70 de miliarde de euro pentru cele mai mari bănci din zona euro, conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE), citate de Reuters.

Foto: Charlotte Venema/Unsplash

BCE spune că estimările lansate odată cu primul test de stres climatic au fost subestimate semnificativ în privința celor 41 de bănci incluse în eșantion, în principal pentru că testul s-a bazat doar pe riscul de credit și riscul de piață și  nu a luat în calcul efecte indirecte, precum șocurile economice.

Asta ar putea deveni relevant curând, într-un moment în care zona euro se confruntă atât cu secetă, cât și cu creșteri ale prețurilor la energie, respectiv o posibilă oprire a aprovizionării cu gaz rusesc începând din toamnă. Băncile, precum și alte companii, resimt presiunea acționarilor și a grupurilor de mediu în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon rapid.

Mai mult, testul de stres efectuat de banca centrală a descoperit că majoritatea băncilor din zona euro nu au un cadru de lucru pentru a modela riscul climatic și că nu îl iau în calcul de cele mai multe ori atunci când acordă credite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.