Teodora Ghenciu a fost desemnată Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat un nou Ambasador al Sustenabilității.
Este vorba despre jurnalista Teodora Ghenciu care s-a dedicat promovării conceptului de sustenabilitate și susținerii celor care doresc să meargă pe acest drum, fie ei antreprenori sau cetățeni responsabili.
I-am acordat această distincție ca o recunoaștere a faptului că s-a lansat într-o luptă cu mentalitățile de “merge și așa”, cu nesiguranțele și nelămuririle noastre, cu sistemul anchilozat. Eforturile ei au inspirat deja o mulțime de oameni și un proiect de revizuire a legislației pentru distrugerea medicamentelor expirate.
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
„ E nevoie să fim cât mai mulți, pentru că altfel o să rămână în continuare doar așa, o nișă, o chestie elitistă, un ‘nice to have’. E clar că e nevoie ca această schimbare despre care noi vorbim atunci când e vorba de sustenabilitate să cuprindă o pătură cât mai mare de oameni, altfel nu ar avea impact.”
Teodora spune ca suntem în mijlocul unei revoluții a sustenabilității. “O schimbare de mentalitate la nivel individual și la nivel de business. O trecere de la business as usual la un business mai responsabil. […] Dacă reușim să facem schimbarea asta, va fi una fundamentală. De aceea se vorbește despre trecerea la o dezvoltare durabilă ca despre o revoluție. […] Nu trebuie să ne fie frică de cuvinte”.
Am întrebat-o de ce fel de schimbări avem nevoie în viața noastră. “Nu există o rețetă foarte ușor aplicabilă de către toți. […] Nu toți pot face aceleași schimbări și nu în același ritm. […] fiecare trebuie să-și analizeze propriul stil de viață și să plece de acolo. Abia după ce fiecare își va analiza propriul stil de viață va ști că poate să înceapă cu mâncarea, […] sau cu mașina.”
Am discutat cu Teodora și despre felul în care media prezintă problemele de mediu și sustenabilitate. Ea spune că doar televiziunea nu este suficientă pentru a schimba fundamental mentalități. Dar schimbarea nu mai poate fi oprită. “Există un trend în rândul oamenilor, al tinerilor, în societate, oamenii sunt din ce în ce mai interesați de subiect.”
Ea s-a implicat activ, din poziția de jurnalist, în inițierea unui proiect de modificare a normelor de aplicare a legii pentru recuperarea medicamentelor expirate de către farmacii. “A contat faptul că sunt jurnalist, dar […] dacă vrei să faci un demers și ești foarte hotărât, cu siguranță poți să faci ceva.”
Are și o platformă, un portal care va fi un agregator unde adună informații, sfaturi, soluții pentru tranziția spre sustenabilitate. Dar și statul, spune ea, trebuie să se implice mai mult. Ar trebui să fie un actor cheie în toată această poveste. Fără politici, fără reguli, fără legi e foarte greu să faci schimbarea. Se poate întâmpla și voluntar, dar noi suntem într-o criză climatică atât de mare, încât este nevoie de urgență.”
„Asta îmi dă energie, faptul că eu cred sau îmi doresc să contribui la schimbare. Dar nu pot să fiu super optimistă și îmi dau seama că efectele schimbării climatice, la un moment dat, se vor simți. Dacă nu reușim să schimbăm lucrurile în timp util astfel încât să nu atingem acele efecte nedorite, catastrofale, măcar să încercăm să reducem ritmul, să ne creștem reziliența.”
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.