fbpx

Enter your keyword

post

Sustenabilitatea cere egalitate. Experiența organizațiilor partenere Global Fund for Children

Sustenabilitatea cere egalitate. Experiența organizațiilor partenere Global Fund for Children

În perioada 24-27 septembrie, Camelia Proca, directoarea A.L.E.G., a participat la Istanbul o întâlnire cu directorii organizațiilor neguvernamentale partenere ale Fondului Global pentru Copii (Global Fund for Children). Este vorba de organizații care derulează activități pentru copii și tineri în situații vulnerabile în România, Marea Britanie, Serbia, Turcia, India, Pakistan, Nepal, Kenya, Brazilia, Mexic și Guatemala. În cadrul întâlnirii, A.L.E.G. a susținut un atelier pe tema Gen și sustenabilitate, urmărind modul în care organizațiile pentru copii și tineri sunt impactate de problemele de mediu și de inegalitate, dar și cum integrează concret în munca lor obiectivele de dezvoltare sustenabilă, inclusiv egalitatea de gen, obiectivul cu numărul 5. Definiția sustenabilității cu care am operat la atelier a fost asigurarea bunăstării umane, a integrității ecologice, a egalității de gen și a justiției sociale, atât în prezent, cât și în viitor. În ce privește egalitatea de gen, nu înțelegem prin acest concept ștergerea diferențelor dintre femei și bărbați, ci faptul că drepturile, responsabilitățile și oportunitățile unui om nu ar trebui să depindă de sexul cu care se naște.

Atelierul a adus la iveală o serie de legături între exploatarea planetei și exploatarea grupurilor vulnerabile în diverse părți ale lumii. Dezvoltarea așa cum a fost înțeleasă și practicată ea în ultimele două sute de ani de omul alb colonizator de noi teritorii  a dus în majoritatea regiunilor lumii la o utilizare excesivă a resurselor neregenerabile, pierderea habitatelor naturale, creșterea poluării, probleme care apoi au contribuit la modificări ale climei. Raportarea exploatativă față de natură și planetă s-a repetat însă și în relație cu oamenii din grupuri vulnerabile, în special populațiile băștinașe,  generând inegalități socio-economice, conflicte și forme multiple de violență, adâncind vulnerabilitatea atunci când se intersectează mai multe criterii de marginalizare și excludere pe lângă cel de gen. În majoritatea regiunilor lumii, cei mai bogați 10% dintre oameni dețin aproximativ 60% din bunuri, conform statisticilor privind Global Wealth Distribution din 2020 publicate de Credit Suisse. Sărăcia continuă să fie feminizată, femeile având chiar și în multe dintre țările dezvoltate situațiile economice cele mai precare, ceea ce înseamnă riscuri implicite pentru copiii și vârstnicii care continuă să se afle cel mai adesea în îngrijirea femeilor. Toate organizațiile participante resimt aceste inegalități socio-economice și de gen ca fiind sursa problemelor de care sunt afectați beneficiarii lor și pe care programele lor încearcă să le repare, adesea cu resurse extrem de reduse. 

Organizațiile din America de Sud și America Centrală au scos în evidență faptul că populațiile indigene dețin o înțelepciune pe care trebuie să o reînvățăm dacă ne dorim sustenabilitate: aceea de a ne vedea pe noi înșine ca parte din cercul natural și nu deasupra sa. Mentalitatea de stăpân pe care o practicăm în relație cu planeta și cu semenii trebuie să facă loc unei mentalități de partener. Printre soluțiile propuse de ONGurile din Africa, dar și cele din Europa s-au regăsit acțiunile creative de informare și capacitare a tinerilor  cu privire la atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și egalitate de gen, cele mai bune rezultate fiind obținute prin educație de la egal la egal, cu implicarea noilor medii de comunicare, dar și a susținerii activismului privind drepturile egale.

Încă din perioada de carantină din timpul pandemiei, Global Fund for Children a creat CEO Circle, o platformă de schimb de experiență pentru organizațiile pe care le finanțează pe diverse continente, oferind liderilor de ONGuri de tineret sprijin pentru starea de bine a echipelor lor, comunicare adaptată nevoilor tinerilor, dar și suport pentru implicarea tot mai mare a tinerilor în viața organizațiilor, inclusiv în conducere. Global Fund for Children este un finanțator care promovează în filantropie ideea de finanțare flexibilă cu abordare partenerială și anti-colonialistă care vine în întâmpinarea nevoilor în continuă schimbare ale ONGurilor, inclusiv nevoia de sustenabilitate.