SustainAbility School 95 – Ce este și cum abordăm hărțuirea în lumea muncii?
Reglementările din domeniul dezvoltării durabile au fost completate cu norme speciale care abordează subiectul hărțuirii în lumea muncii. Angajatorii au obligații noi, concrete, pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire sexuală, morală și psihologică la locul de muncă. În contextul în care companiile încep să fie atente la standardele de sustenabilitate și cerințele de raportare, asigurarea unui mediu de muncă sigur, incluziv și etic, implică în prezent aplicarea unor măsuri efective și eficiente ce trebuie să fie conforme normelor legale.
Membră a Coaliției România Sustenabilă, A.L.E.G. desfășoară de peste 2 ani campania „Angajatori pentru respect” care a urmărit îmbunătățirea politicilor publice pentru prevenirea și combaterea hărțuirii în lumea muncii și ratificarea de către România a Convenției ILO C190 care aduce standarde internaționale pe acest subiect.
În urma demersurilor A.L.E.G., susținute de parteneri din societatea civilă și sindicate, în martie 2024, Parlamentul României a aprobat legea pentru ratificarea convenției.
În urma participării la acest webinar, am aflat:
- O bună întelegere a conceptelor de violență de gen și hărțuire în lumea muncii;
- Ce ar trebui să se schimbe ca urmare a ratificării Convenției ILO C190; Ce spun noile reglementări legale despre hărțuirea în lumea muncii;
- Care este relevanța egalității de gen și a hărțuirii psihologice și morale de la muncă în raportarea de sustenabilitate.
SCURT PREVIEW
Despre invitatele webinarului și organizațiile din care fac parte:
Camelia Proca este fondatoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., organizație neguvernamentală activă din 2004 în promovarea egalității de gen, precum și în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
Camelia s-a format ca expertă în domeniul drepturilor femeilor la Institutul pentru Drepturile Omului și Drept Umanitar Raol Wallenberg din Suedia. Este formatoare acreditată de Ministerul Muncii și a susținut cursuri pentru echipe mixte de specialiști în proiecte precum Connect – Construirea Rețelei de Specialiști în Consilierea Traumei derulat de Universitatea Transilvania din Brașov sau proiectul Spotlight – formarea furnizorilor de servicii psiho-sociale din regiunea Asiei Centrale finanțat de UNFPA.
A.L.E.G. desfășoară acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea legislației și practicilor de prevenire și combatere a violenței de gen, iar în ultimii ani s-a focusat pe ratificarea de către România a Convenției ILO privind eliminarea hărțuirii în lumea muncii.
Dana Dunel-Stancu – este avocată & Head of Sustainability & DEI Expert SPARL Biriș Goran și absolventă de studii universitare de gen și minorități. Ca expert în egalitate de șanse și formator pentru implementarea măsurilor de prevenire și combatere a discriminării și a hărțuirii în lumea muncii, Dana asigura suport întreprinderilor în realizarea și menținerea unui mediu de muncă sigur, echitabil și incluziv.
Având și o experiență de peste 20 de ani ca avocat specializat în problemele specifice domeniului energiei și al mediului, Dana este alături de clienții Biriș Goran în demersurile acestora pentru alinierea la standardele de sustenabilitate ESG și realizarea raportărilor nefinanciare de sustenabilitate.
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile parte din programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului:
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.