fbpx

Enter your keyword

post

SustainAbility School: #88 – Legea pentru restaurarea naturii – noutăți și impact

SustainAbility School: #88 – Legea pentru restaurarea naturii – noutăți și impact

Într-o eră a dezastrelor ecologice fără precedent și în mijlocul unui declin constant a biodiversității și a serviciilor ecosistemice, restaurarea naturii reprezintă o oportunitate unică de a aborda crizele climatice și de biodiversitate. 

Procesul de restaurare a naturii poate îmbunătăți securitatea alimentară și poate contribui la atenuarea riscurilor de afaceri și riscurilor legate de drepturile omului asociate dezastrelor de mediu.

De asemenea, conform Forumului Economic Mondial, 44 trilioane de dolari (însemnând peste jumătate din PIB-ul global) depind de natură, acesta fiind un alt risc la care economiile se expun odată cu degradarea biodiversității.

Astfel, pentru a atenua riscurile existente, Comisia Europeană a propus adoptarea unui cadru legislativ privind restaurarea naturii pentru UE și statele membre.

Legea restaurării naturii vizează ca statele membre să pună în aplicare măsuri pentru restabilirea naturii pe cel puțin 20% din zonele terestre și marine ale Uniunii până în 2030 și pe toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050, pentru a permite recuperarea durabilă și pe termen lung a biodiversității.

Legea restaurării naturii reprezintă o oportunitate istorică, fiind pentru prima dată când se iau măsuri de refacere a naturii pe continentul european printr-un instrument juridic.

În urma participării la acest webinar, am aflat:

  • Informații despre restaurarea naturii și importanța acesteia pentru oameni, planetă și economiile noastre;
  • Informații despre reglementările din Uniunea Europeană privind restaurarea naturii și detalii despre realitățile politice ale procesului legislativ;
  • Ce este cadrul global pentru biodiversitate (Global Biodiversity Framework);
  • Contextul politic internațional privind guvernanța biodiversității și importanța acestora pentru UE și statele membre.

Despre vorbitor:

Ioannis Agapakis este avocat (de Drept Internațional și European al Mediului) în cadrul organizației Client Earth, unde își concentrează munca pe promovarea unui cadru legislativ, bazat pe politici pentru conservarea biodiversității, atât în cadrul UE, cât și la nivel internațional.

În ultimii ani, Ioannis Agapakis a pledat pentru un regulament ambițios privind restaurarea naturii. La nivel internațional, a lucrat la asigurarea unui acord solid privind Cadrul global pentru biodiversitate în perioada premergătoare celei de-a 15-a Conferințe a părților la Convenția privind diversitatea biologică, cu accent pe un mecanism cuprinzător de revizuire. 

De asemenea, a lucrat la impactul tehnologiilor din surse regenerabile și a autorizațiilor accelerate ale acestora asupra ariilor protejate.

Despre organizație:

ClientEarth este o organizație neguvernamentală globală pentru mediu care utilizează puterea conferită de lege pentru a provoca schimbări sistemice, cu scopul de a proteja planeta, oamenii și viața pe pământ.

SCURT PREVIEW

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.