fbpx

Enter your keyword

post

SustainAbility School #83: Sustenabilitatea la control: de la raportare la audit

SustainAbility School #83: Sustenabilitatea la control: de la raportare la audit

La nivel global, există o creștere a cererii din partea stakeholderilor (părților interesate) pentru ca organizațiile să ofere transparență în ceea ce privește sustenabilitatea lor, inclusiv pe aspectele legate de ESG (mediu, social și guvernanță).

De asemenea, există și o tendință globală în care organizațiile trec de la raportarea voluntară la raportarea conform cerințelor impuse de anumite jurisdicții. Aspectele legate de sustenabilitate pot indica modul în care o organizație a influențat mediul înconjurător, oamenii și economia (și invers).

Aceste aspecte pot afecta și raportarea financiară, de exemplu, deprecierea activelor sau eforturile de restructurare necesare pentru a atenua riscurile climatice. Aspectele legate de sustenabilitate pot, de asemenea, să influențeze valoarea organizației și, în consecință, atrag o atenție sporită din partea investitorilor, factorilor de decizie politici și altor participanți de pe piața de capital.

Credibilitatea unei astfel de raportări reprezintă o problemă cheie pentru părțile interesate (stakeholders), în special pentru investitori, reglementatori și organizații neguvernamentale. 

Părțile interesate solicită tot mai mult audit (assurance) pentru raportarea privind sustenabilitatea, iar cerințele obligatorii de assurance au fost promulgate sau propuse în multe jurisdicții. 

PwC România va aborda aspectele cheie legate de asigurarea informațiilor privind sustenabilitatea și cum pot companiile să se pregătească pentru această călătorie.

 Participând la acest webinar, am aflat:

  • Contextul raportării de sustenabilitate/ESG;
  • Importanța auditului/assurance și modul în care auditul în domeniul sustenabilității poate aduce valoare;
  • Unde și cum să-ți începi călătoria în domeniul auditului de sustenabilitate;
  • O scurtă „aventură” în lumea standardelor de assurance pentru datele de sustenabilitate;

Despre vorbitori: 

  • Adriana Chircuși, Director în cadrul PwC România și Staff Fellow în cadrul IAASB

Adriana Chircuși are o experiență de peste 14 ani în auditul extern și intern în diverse industrii, cu un mix al expertizei în standardele ISAS și PCAOB, precum și în standardele contabile din România, IFRS, US GAAP și alte cadre de raportare de grup. Este o persoană convingătoare, capabilă să faciliteze schimbări majore și tranziții în procesul de audit.

În demonstrarea cunoștințelor sale în domeniul de assurance, Adriana a fost selectată să se alăture IAASB (Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare) ca membru al personalului pentru 18 luni, începând cu ianuarie 2022, unde a contribuit în cadrul grupului de lucru SATF – Sustainability Assurance Task Force.

Adriana a susținut pregătirea proiectului de expunere ISSA 5000 – Cerințe generale pentru angajamentele de assurance a sustenabilității, lucrând pe diferite aspecte ale standardului și sprijinind echipa SATF. Adriana a fost implicată în activități de comunicare externă desfășurate pe parcursul mandatului său în cadrul diferitelor organizații, precum Comisia Europeană, EFRAG, ISSB, GRI, FSB și SEC.

Dana Mihăilă (Lucanu), Director PwC România

Dana Mihăilă (Lucanu) este Director în cadrul departamentului ESG (Environmental, Social, and Governance) al PwC România, cu peste 12 ani de experiență. Dana are cunoștințe semnificative în domeniul standardelor IFRS și al cerințelor statutare. În cadrul PwC România Dana este responsabilă de oferirea de asistență în procesul de tranziție la IFRS, consiliere în ceea ce privește contabilitatea IFRS, asistență în ceea ce privește aspectele ESG, inclusiv servicii de assurance utilizând standardul ISAE 3000, raportare privind sustenabilitatea (GRI) și alte servicii de raportare non-financiară.

PwC este o rețea de firme cu o prezență în 151 de țări, cu peste 328.000 de oameni dedicați furnizării de servicii de audit, consultanță în afaceri și management și consultanţă fiscală și juridică, cu obiectivul de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. 

PwC România face parte din rețeaua globală, firma locală fiind înființată în 1991. În prezent, peste 800 de profesioniști lucrează în PwC România și Moldova, coordonați de 24 de Parteneri. Cele trei piloni principali ai PwC sunt auditul financiar și serviciile non-audit, consultanță în afaceri și management, consultanță fiscală și juridică.

SCURT PREVIEW

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]