fbpx

Enter your keyword

post

SUSTAINABILITY SCHOOL #79: Egalitatea LGBTQ+ la locul de muncă – De ce merită și cum o implementăm?

SUSTAINABILITY SCHOOL #79: Egalitatea LGBTQ+ la locul de muncă – De ce merită și cum o implementăm?

Egalitatea LGBTIQ+ la locul de muncă reprezintă eforturile și inițiativele menite să creeze medii incluzive și de sprijin pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și queer în mediul lor profesional. Acest lucru se întâmplă prin abordarea situațiilor de discriminare, prejudecată și hărțuire, cu care se pot confrunta angajații LGBTIQ+, realizându-se acțiuni de promovare a unei culturi la locul de muncă care să includă diversitatea și respectul față de drepturile și identitățile tuturor angajaților, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen.

Începând cu anul 2021, România a progresat în recunoașterea drepturilor LGBTIQ+, însă încă mai există multe aspecte de îmbunătățit. Discriminarea pe baza orientării sexuale este interzisă în muncă prin lege, dar nu există o protecție juridică specifică pentru identitatea sau exprimarea de gen. Căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută, iar România nu a dezvoltat încă o legislație cuprinzătoare care să protejeze persoanele LGBTQ+ împotriva discriminării în toate domeniile vieții, inclusiv la locul de muncă.

Scopul final este acela de a crea un spațiu de lucru sigur în care toți angajații se simt în siguranță și pot fi ei înșiși la locul de muncă, fără să aibă teama de discriminare sau hărțuire, și unde ideile și contribuțiile lor unice sunt îmbrățișate și celebrate. Conceptul „bring your whole self to work” este strâns legat de mișcarea mai largă a diversității și incluziunii LGBTIQ+ la locul de muncă. Companiile care adoptă acest principiu recunosc că diversitatea nu înseamnă doar îndeplinirea anumitor cote sau bifarea anumitor aspecte, ci și crearea unui mediu în care fiecare angajat să se simtă respectat, sprijinit și încurajat să fie autentic.

În urma participării  la acest webinar, am aflat:

  • Experiență în valorificarea diversității LGBTQ+: vei putea explora modul în care perspective diferite pot contribui la succesul, inovația și creativitatea organizației din care faci parte;
  • Capacitatea de a înțelege cadrul juridic referitor la drepturile LGBTQ+ la locul de muncă, la nivel global și regional;
  • Cele mai bune practici pentru incluziunea LGBTQ+, noțiuni despre adoptarea politicilor LGBTQ+, exemple de grupuri de resurse și cursuri pe tema diversității pentru angajați;
  • Cunoștințe în abordarea prejudecăților;
  • Cunoștințe despre cum să comunici în mediul profesional, cum să utilizezi un limbaj respectuos și incluziv pentru a promova un loc de muncă în care micro agresiunile sunt evitate și este încurajat dialogul deschis;
  • O bună înțelegere despre conceptul de allyship și advocacy și modul în care angajații non LGBTQ+ își pot sprijini în mod activ colegii.

Despre vorbitori: 

  • Lestat MONROE – RDCC Founder & Board Member

Născut la Paris, cetățean al lumii, Lestat și-a petrecut două decenii construind afaceri de succes în tipărire, retail online și imobiliare, precum și în consilierea investitorilor din regiunea Europei de Est și Orientul Mijlociu. Atrăgând atenția asupra lui și schimbând mentalitățile, el este unul dintre activiștii de frunte pentru drepturile LGBTQ+ din România și din regiune.

Suflet abil și cu un simț ascuțit pentru lucrurile frumoase, a preluat funcția de Art Director pentru Cow Parade, cel mai mare eveniment de artă publică din lume, în 2005. În această calitate, a promovat și ajutat sportivii cu dizabilități mintale, în colaborare cu Fundația Nadia Comaneci, condusă de superstarul gimnast internațional. În 2016, a fondat Orasul Meu, Culorile Mele, un ONG românesc angajat să îmbunătățească calitatea vieții copiilor și tuturor tipurilor de familii din România, fiind primul ONG din România care oferă o soluție de mediu pentru pandemia de Covid 19 prin colectarea măștilor pentru a genera energie prin programul lor MyBox.

Recent, Lestat a făcut echipă cu Dentons, BERD, Fokker, ING Bank, Kaufland, Mega Image, Raiffeisen Bank, Visa și alții pentru a forma Camera de Comerț a Diversității din România – prima organizație de afaceri de acest gen din lume, creată pentru a promova diversitatea de toate tipurile în afaceri.

În cele din urmă, Lestat este mândrul părinte al Lucreziei și Orazio, gemenii săi de 11 ani.

  • Otto Van DAAL – Country People & Culture Manager IKEA Southeast Europe

„Hej! În prezent lucrez drept Country People & Culture Manager la IKEA Europa de Sud-Est, iar înainte de acest rol am ocupat diverse roluri de conducere în cadrul IKEA în diferite țări. Dragostea mea pentru această companie se bazează pe credința puternică în viziunea noastră: „De a crea o zi mai bună pentru mulți oameni” și pe oportunitatea oferită de a mă dezvolta și de a fi eu însumi.

După 5 ani petrecuți la Londra, acum 1 an și jumătate m-am mutat la Belgrad, un oraș pe care acum îl numesc acasă datorită colegilor și locuitorilor săi. Amsterdam este al doilea oraș natal al meu.

Conducerea mea zilnică se bazează pe autenticitate și încredere în oameni. Împreună cu echipa regională People & Culture și colegii din magazinele noastre, conducem o agendă ambițioasă de oameni, cu o misiune clară: „A deveni numărul 1- angajator în retail în Europa de Sud-Est”. Abordarea noastră holistică asupra atracției și reținerii se bazează pe credința noastră în oameni, creștere, leadership și valorile noastre.”

Despre organizații:

Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC) este o organizație non-profit care promovează principiile diversității și incluziunii în comunitatea de business din România și sprijină dezvoltarea economiei românești prin implementarea de inițiative și programe de diversitate și incluziune. Ca atare, RDCC este un forum de activități care reunește grupuri de stakeholderi, inclusiv femei, LGBTQ+, persoane de diferite etnii, persoane cu dizabilități și alte grupuri dezavantajate și lideri din comunitățile de afaceri. Viziunea RDCC este de a crea o organizație de afaceri care promovează oportunități de dezvoltare profesională, resurse comunitare și evenimente de networking. De asemenea, RDCC oferă un program de certificare în Diversitate și Incluziune util întreprinderilor multinaționale care doresc să asigure diversitatea partenerilor lor de afaceri. Mai multe detalii aici: http://www.rdcc.ro

Cu operațiuni de vânzare  IKEA ce se desfășoară în 31 de piețe, Ingka Group este cel mai mare retailer IKEA și reprezintă aproximativ 90% din vânzările IKEA. Ingka este un partener strategic pentru dezvoltarea și inovarea afacerii IKEA și ajută la definirea strategiilor comune IKEA. Ingka Group deține și operează canale de vânzare IKEA în baza acordurilor de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Are trei domenii de activitate: IKEA Retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Află mai multe aici: Ingka.com

SCURT PREVIEW

Înregistrare integrală

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]