SustainAbility School #80: Parteneriatele cu furnizorii. Cheia succesului în tranziția la sustenabilitate
Pentru orice companie, emisiile de gaze cu efect de seră de tip 3(Scope 3 emissions) contribuie la 65-99% din amprenta totală de carbon.
O primă evaluare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră ale unei companii care scoate în evidență impactul semnificativ pe care lanțul său de aprovizionare îl are asupra amprentei sale de carbon și asupra mediului. Pentru a-și reduce cu adevărat impactul asupra mediului și a-și atinge ținta de Net Zero emisii de gaze cu efect de seră, companiile nu au nici o cale de ocolire a implicării active a furnizorilor.
În același timp, pe piață s-au dezvoltat mai multe platforme digitale specializate în evaluarea din punct vedere al criteriilor ESG a companiilor. Synesgy este o astfel de platformă digitală globală, ce evaluează companiile și lanțurile de aprovizionare din punct de vedere al criteriilor ESG. Platforma a fost dezvoltată de CRIF pentru a colecta și a gestiona datele ESG la nivel granular.
Prin implementarea unui chestionar dedicat, bazat pe standarde naționale și internaționale de sustenabilitate (SDG, UNGC, GRI, EFRAG), Synesgy permite companiilor să realizeze o autoevaluare a performanțelor ESG, identificând punctele forte, dar și ariile în care sunt necesare îmbunătățiri, pentru a acționa prin stabilirea unei strategii adecvate de sustenabilitate și construirea unei călătorii interne. Chestionarul Synesgy fiind certificat de Agenția de Rating CRIF(care este recunoscută la nivel european).
Participând la acest webinar, am aflat:
- Care sunt pașii esențiali pentru implicarea furnizorilor în atingerea obiectivului Net Zero emisii GES;
- Cum abordăm dificultățile aproape inevitabile în acest proces;
- Care sunt primii 3 pași pe care îi poate face oricine chiar de azi;
- Cum să vă implicați lanțul valoric în tranziția la sustenabilitate;
- Cum să colectați date ESG structurate din lanțul de aprovizionare;
- Cum să reduceți riscul ESG și pe cel reputațional.
Despre vorbitori:
- Natalia Ciobanu- Environmental Manager, Endava
Natalia Ciobanu este managerul de mediu al companiei Endava. Ea și-a petrecut ultimii 15+ ani făcând cercetare, educație și consultanță în domeniul protecției mediului, a sustenabilității și „înverzirii” organizațiilor. Domeniile ei de interes și de lucru includ managementul de mediu, educația pentru sustenabilitate, inovații pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice și comunicarea științei către publicul larg.
Natalia a studiat știința mediului la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și are un doctorat în reziliența la schimbările climatice și modelarea dinamicii sistemelor de la Universitatea Bosfor din Istanbul. Ea a publicat o serie de articole și jocuri de mediu, și este co-autoare a două cărți: „Urban Sustainability, a Game-based Approach” – un curs inovativ de sustenabilitate pentru studenții la facultăți de management, și „Respect pentru Resurse” – primul manual de sustenabilitate din România pentru elevii de din clasele 5 – 12.
- Roberto Lunazzi – ESG Partenership Consultant SYNESGY
Roberto Lunazzi este consultant de parteneriat ESG în cadrul Synesgy, o alianță globală ce are ca scop sprijinirea tranziției la sustenabilitate cu date și informații despre clienți și furnizori, utilizând o platformă digitală inovatoare.
Având peste 10 ani de experiență în vânzări și dezvoltarea afacerilor în managementul creditului și informații despre afaceri, Roberto s-a alăturat companiei CRIF în 2022 și se ocupă de intensificarea parteneriatelor ESG în echipa globală Synesgy.
Roberto deține o diplomă de licență în relații publice și publicitate și un master în marketing și retail de la Universitatea IULM din Milano.
Despre organizații:
Endava este lider în furnizarea de servicii tehnologice de ultimă generaţie și una dintre companiile de servicii IT cu cea mai rapidă creștere din regiune. In România, Endava este prezentă cu zece centre de dezvoltare, la București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș, Pitești și Brașov, Timișoara, Sibiu, Craiova și Suceava. La finalul anului, compania a trecut pragul de 12.000 de angajați în întreaga lume, având operațuni în Europa Centrală și de Vest, America de Nord, America Latina şi APAC. Endava lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din industrii precum plăți, servicii financiare, TMT (Tehnologie, Media si Telecom), Retail sau Logistică.
CRIF este o companie globală specializată în sisteme informatice de credit și afaceri, servicii de analiză, externalizare și procesare, soluții digitale avansate pentru dezvoltarea afacerilor și open banking. Fondată la Bologna în 1988, operează în acest moment pe patru continente.
SCURT PREVIEW
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.
Program susținut de
Dedicat exclusiv membrilor CRS
[do_widget id=g5plus-posts-2]