SUSTAINABILITY SCHOOL #78: Versiunea actualizată a ghidului OCDE – Ce reprezintă pentru afacerile responsabile?
Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaționale (the OECD Guidelines) reprezintă cel mai cuprinzător standard internațional privind conduita responsabilă în afaceri (Responsible Business Conduct).
Ghidul este negociat multilateral, aprobat de guverne și se bazează pe un mecanism unic de implementare, reprezentat de punctele naționale de contact (PCN), care lucrează pentru aplicarea recomandărilor propuse de OCDE.
De la introducerea ghidului în 1976, acesta a fost actualizat continuu pentru a rămâne adecvat scopului, în lumina provocărilor cu care se confruntă societățile și a contextului în evoluție pentru afacerile internaționale. Cea mai recentă actualizare a ghidului a avut loc anul acesta, reflectând un deceniu de experiență de la ultima revizuire din 2011 și răspunzând priorităților sociale, de mediu și tehnologice urgente cu care se confruntă societățile și întreprinderile.
În urma participării la acest webinar, am aflat:
- Ce este Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaţionale;
- Modificările majore introduse în 2023 care acoperă subiecte precum: mediu, schimbări climatice, știință, tehnologie și inovație;
- Despre alinierea ghidului cu alte instrumente internaționale privind conduita responsabilă în afaceri și despre interacțiunea cu evoluțiile legislative și ale politicilor naționale și de la nivelul Uniunii Europene;
- Cum promovează guvernele conduita responsabilă în afaceri;
- Ce sunt punctele naționale de contact (PNC) și exemple de cazuri pe care le-au soluționat, în special în industria de fast fashion și gig economy.
Despre vorbitori:
- Andrei Babadac, Consilier – Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior
Andrei Babadac este un profesionist în promovarea investițiilor, având o bogată experiență în diverse domenii. Cu expertiză în public speaking, negocieri interguvernamentale, afaceri europene, domeniul elaborării politicilor publice și al relației dintre guvern și mediul de business,
Andrei posedă un set cuprinzător de abilități care îl ajută în facilitarea comunicării și negocierilor eficiente cu părțile interesate la toate nivelurile.
Se remarcă ca un speaker desăvârșit, cu un stil dinamic și antrenant. Angajat în promovarea creșterii și dezvoltării economice, Andrei Babadac caută în permanență noi oportunități de a-și aplica abilitățile și expertiza.
- Maria Xernou, OECD Centre for Responsible Business Conduct
Maria Xernou este Policy Analyst la centrul OCDE pentru conduita responsabilă în afaceri din anul 2021. Din acest rol ea sprijină în special punctele naționale de contact prin evaluări inter pares și prin consolidarea capacităților. Înainte de acest rol, Maria a fost analist anticorupție pentru OCDE și a furnizat analize juridice privind cadrele și practicile anticorupție în cadrul grupului de lucru privind mita.
Despre organizații:
Centrul OCDE pentru conduita responsabilă în afaceri (RBC Centre) lucrează cu guvernele, mediul de business, angajații și societatea civilă, pentru a promova implementarea Ghidului OCDE. Centrul asigură secretariatul grupului de lucru (pentru conduita responsabilă în afaceri), compus din reprezentanții celor 51 de guverne care aderă la ghid.
Misiunea principală a Punctului Național de Contact al României este să abordeze și să rezolve problemele emergente ce implică întreprinderile multinaționale și părțile interesate, în conformitate cu principiile evidențiate în liniile directoare ale OCDE.
În plus, PNC este dedicat promovării adoptării regulilor OCDE atât în rândul companiilor, cât și al părților interesate. Parte din rețeaua globală a OCDE, Punctul Național de Contact al României servește ca un catalizator al discuțiilor și un campion al responsabilității sociale corporative, precum un constructor de poduri, care unește guvernul, întreprinderile și societatea civilă într-o căutare colectivă a unor practici economice durabile și solide din punct de vedere etic.
SCURT PREVIEW
Înregistrare integrală
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.
Program susținut de
Dedicat exclusiv membrilor CRS
[do_widget id=g5plus-posts-2]