fbpx

Enter your keyword

post

SUSTAINABILITY SCHOOL #74: Rolul ratingurilor ESG în tranziția la sustenabilitate

SUSTAINABILITY SCHOOL #74: Rolul ratingurilor ESG în tranziția la sustenabilitate

Importanța ratingurilor ESG este în creștere rapidă, fiind stimulată atât de legislația și reglementările tot mai efervescente în domeniu, cât mai ales de nevoia stakeholderilor / părților interesate de a integra în deciziile de business date și informații ESG relevante, comparabile și care să acopere tot spectrul ESG. 

O evaluare externă sporește încrederea stakeholderilor asupra calității informațiilor ESG raportate și asigură o raportare a organizației la cele mai bune practici de mediu, sociale și de guvernanță. 

Cu toate că încă nu există un consens asupra metodologiilor de evaluare din partea diverselor agenții de rating, o standardizare sau un nivel ridicat de transparență pentru acestea, stakeholderii, cu care colaborează o organizație, sunt din ce în ce mai mult interesați să vadă progrese ESG susținute de date concrete, dincolo de discursul corporativ.

În urma participării la acest webinar, am aflat:

  • Care este importanța unei evaluări din partea agențiilor de rating ESG și ce beneficii aduce;
  • Cum a contribuit procesul de evaluare externă la progresele ESG înregistrate în organizație;
  • Care sunt principalele provocări, din perspectiva organizației, în cadrul procesului de evaluare;
  • Cele mai frecvente critici aduse ratingurilor ESG și cum ne raportăm la ele.

Despre vorbitor

 

Diana Mazurchievici este în prezent Director ESG&IR în cadrul Băncii Transilvania și coordonează inițiativele corporative ESG la nivelul Băncii Transilvania din ultimii trei ani, inclusiv procesul de obținere a ratingului ESG. Cu peste 16 ani experiență în domeniul financiar-bancar, Diana a gestionat, în 2021, publicarea primului Raport de Sustenabilitate al Băncii Transilvania în conformitate cu standardele GRI.

Aflat acum la a treia ediție, Raportul de Sustenabilitate al Băncii Transilvania beneficiază de recunoaștere în domeniu prin premiile obținute și constituie elementul fundamental în cadrul revizuirilor externe din partea agențiilor de rating.   

 

Despre organizație

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienți și linii de business în sectorul financiar.

Ca urmare a progreselor înregistrate în zona ESG, în anul 2022, Banca Transilvania a obținut un scor foarte bun de 17 (risc ESG scăzut) din partea Sustainalytics. Prin obținerea acestui rating, Banca Transilvania se situează pe locul 135, din 988 de bănci evaluate la nivel mondial. Acest scor plasează Banca Transilvania, de asemenea, în top 15% dintre toate companiile analizate de Sustainalytics, respectiv în top 8% dintre băncile regionale evaluat. 

Performanța ESG a Băncii Transilvania a fost remarcată de Sustainalytics în următoarele domenii: guvernanța și oferta de produse, politica de marketing responsabil, inițiativele implementate pentru dezvoltarea capitalului uman, politica de excludere a sectoarelor poluante în domeniul creditării, cum ar fi finanțarea combustibililor fosili.

SCURT PREVIEW

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ:

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]