Enter your keyword

post

Sustainability School #63: Net Zero sau Not Zero: implicarea actorilor non-statali în acțiunea climatică

Context

Emisiile globale trebuie să scadă rapid, astfel încât omenirea să poată limita încălzirea globală la 1,5°C. Actorii non-statali, precum companiile, investitorii, orașele și regiunile, pot juca un rol crucial în limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Pentru a mobiliza acești actori-cheie, inițiativele internaționale, conduse adesea de guverne, urmăresc mobilizarea și implicarea sectoarelor pentru ca acestea să-și stabilească ținte ambițioase.

Cercetările privind acești actori și inițiativele lor evoluează rapid, noi modalități de evaluare a impactului lor potențial asupra climei fiind în plină în dezvoltare. În același timp, criticile la adresa greenwashing-ului, atât la nivelul inițiativelor internaționale, cât și la nivelul mediului economic, apar din ce în ce mai des în atenția publică. Percepția generală este că obiectivele de acțiune climatică nu sunt suficient de ambițioase și că atrag doar țările dezvoltate, localizate cu precădere în Europa și America de Nord. Mai mult, un număr îngrijorător de companii dezinformează sau exagerează informațiile cu privire la atributele verzi ale unui produs, serviciu sau brand, practică ce induce în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare, generând valuri de scepticism și reacții publice vehemente din partea tot mai multor organizații de mediu.

Cu toate acestea, actorii non-statali sunt invitați să contribuie la procesele internaționale de politică climatică, precum Bilanțul global (Global Stocktake – GST), o componentă fundamentală a Acordului de la Paris. Concluziile primul GST vor fi prezentate în cadrul COP28 și au la bază un proces consultativ de doi ani, ce a reunit experți în schimbări climatice, factori decizionali, practicieni și alte părți interesate ale societății civile pentru a evalua progresul colectiv al lumii în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris.
În acest context, în ce măsură sunt valoroase acțiunile actorilor non-statali privind schimbările climatice și cum poate societatea să fructifice acțiunile lor, în lupta contracronometru pentru reducerea emisiilor?

 

Participând la acest webinar, vei afla:

  • Care sunt concluziile „Corporate Climate Responsibility Monitor 2023”, raport recent lansat de NewClimate Institute, pentru a evalua transparența și integritatea angajamentelor companiilor privind clima;
  • Cum poți evalua angajamentelor actorilor non-statali, precum obiectivele de Net Zero ale companiilor, și cum contribuie aceștia la dezbaterea climatică globală;
  • Care sunt punctele slabe ale acțiunii corporative de azi privind clima, dar și ce modele de bună practică există în sectorul privat;
  • Care este legătura dintre angajamentele climatice ale companiilor, elaborarea politicilor internaționale privind clima și procesele din cadrul evenimentelor COP.

 

 

Despre vorbitor

Sybrig Smit este specializată în monitorizarea acțiunilor și politicilor climatice. Ea se concentrează pe acțiunile climatice non-statale și subnaționale, inclusiv evaluarea impactului potențial al țintelor climatice stabilite de orașe, regiuni, companii și inițiative internaționale. Sybrig deține o licență în Studii privind viitorul Planetei la Universitatea din Amsterdam, cu o specializare în geografie umană și un master în dezvoltare durabilă la Universitatea din Utrecht, cu o specializare în energie și materiale. În teza ei de master, ea a dezvoltat o metodologie rafinată pentru a cuantifica impactul reducerii nete de emisii de GES, generat de acțiunile globale non-statale și subnaționale.

 

Despre organizație

NewClimate Institute for Climate Policy and Global Sustainability generează idei despre schimbările climatice și conduce implementarea acestora. Organizația își propună să crească ambiția de a acționa împotriva schimbărilor climatice și să sprijine dezvoltarea sustenabilă prin cercetare, proiectare de politici și schimb de cunoștințe.

Dacă vrei să participi la cursurile viitoare și să ai acces la arhiva sesiunilor SustainAbility School, devino membru: https://ambasadasustenabilitatii.ro/inscrieri/ 

 

Verifică aici lista membrilor ASR: https://ambasadasustenabilitatii.ro/membri-crs/ 

Dacă organizația pentru care lucrezi este deja membră, înscrie-te aici:

Înregistrarea integrală:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizatiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri poți obține parola de la persoana de contact a organizației tale în cadrul Coaliției.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.