fbpx

Enter your keyword

post

Sustainability School #60: Avertizarea de integritate – recomandări și beneficii pentru companii

Sustainability School #60: Avertizarea de integritate – recomandări și beneficii pentru companii

Context

Avertizarea de integritate, cunoscută în limbajul internațional ca „whistleblowing”, definește dezvăluirea de informații despre orice nereguli sau deficiențe care ar putea avea drept consecință activități corupte sau periculoase comise în organizații ale sectorului public sau privat.

Existența unui asemenea mecanism este extrem de importantă în contextul sustenabilității unei afaceri.

Conform actualei reglementări, avertizorii pot semnala abateri de la legislația care reglementează desfășurarea activității economice. Dincolo de textul legii însă, avertizorii pot fi extrem de relevanți pentru etica unei organizații.

România a fost una dintre primele țări europene care a avut legislație dedicată avertizorilor în interes public, adoptând prevederi care protejau avertizorii de integritate din instituțiile publice încă din anul 2004. Directiva Europeană Whistleblowing a fost adoptată în anul 2019, iar acordul politic pe marginea textului a fost obținut pe când România deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Cea mai simplă variantă de transpunere a Directivei europene în legislația națională ar fi presupus adăugarea a două noi secțiuni în legea veche (câteva articole despre aplicarea legii în sectorul privat și, respectiv, aspecte legate de integrarea datelor statistice). Totuși, Ministerul Justiției și Parlamentul României au decis abrogarea legii actuale și înlocuirea ei cu o lege nouă, care își propunea să fie mai cuprinzătoare. Rezultatul a fost transpus prin legea 361/2022, în urma unui proces legislativ care a durat peste 3 ani și a depășit inclusiv termenul de transpunere a Directivei. 

Urmărind acest webinar, am aflat:

  • Ce beneficii aduce existența unui mecanism de avertizare și de protecție, dincolo de simpla conformare legală;
  • Care este rolul avertizorilor, de ce au avertizorii nevoie de protecție și ce fel de protecție le putem oferi;
  • Cum se poate aplica spiritul legii/directivei privind protecția avertizorilor, atunci când litera legii ne este potrivnică (formă vs. substanță);
  • Cum ne putem organiza activitatea, astfel încât să valorificăm informațiile oferite de avertizori, pentru a corecta anumite procese din cadrul unei organizații.

Despre vorbitor:

Codru Vrabie este trainer și consultant, pasionat de reformele în justiție și administrație, activ de aproape 25 de ani în societatea civilă din România. Din 2020, Codru nu mai este afiliat vreunei organizații, ci lucrează pe cont propriu.  În 2004, Codru a fost unul dintre autorii Legii 571 privind protecția avertizorilor.

Dacă organizația pentru care lucrezi este deja membru sau ești voluntar, înscrie-te aici: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAtceusrTMvHNFrvuTL_eTTdJq3BdPre_be

Dacă vrei să participi la cursurile viitoare și să ai acces la arhiva sesiunilor SustainAbility School, devino membru:https://ambasadasustenabilitatii.ro/inscrieri/

Verifică aici lista membrilor ASR:  https://ambasadasustenabilitatii.ro/membri-crs/

Scurt Preview

Înregistrarea integrală:

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]