fbpx

Enter your keyword

post

Sustainability School #57: Lifecycle Assessment- instrumentul standard pentru măsurarea impactului asupra mediului

Sustainability School #57: Lifecycle Assessment- instrumentul standard pentru măsurarea impactului asupra mediului

Context

Conform Dicționarului enciclopedic de mediu, evaluarea ciclului de viață (LCA) a unui produs reprezintă evaluarea și analizarea consecințelor acțiunii produsului asupra mediului. Analiza urmărește produsul de la extracția și prelucrarea materiei prime, trecând prin toate fazele sale de producție, transport și distribuție, utilizare – rentabilizare, întreținere și reciclare și mergând până la depozitarea finală sau până la reintegrarea sa în mediul înconjurător.

Noțiunea de LCA, născută în cercurile academice, a început să fie din ce în ce mai folosită și în mediul de business, odată cu creșterea importanței efectelor negative generate de activitatea economică în general și de consumerism, în special.

Starea planetei se degradează într-un ritm alert (schimbări climatice, poluare, pierderea biodiversității, resurse naturale tot mai limitate), iar odată cu aceasta, și perspectivele sociale și economice. În acest context, este mai important ca niciodată, să înțelegem la ce ne este utilă evaluarea LCA și cum se folosește acest instrument pentru a crește gradul de transparență, asumare și responsabilitate a companiilor.

 Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Ce este LCA la nivel teoretic: principii și metodologie;
  • Cum dezvolți pas cu pas, o analiză corectă de tip LCA: studiu de caz R-CREATE, primul serviciu de packaging-as-a service în România, cu scopul de a facilita magazinelor online tranziția către soluții de ambalare sustenabile și livrări waste-free;
  • Cum este integrată amprenta de Carbon în analiza LCA;
  • Cum se poate aplica LCA pentru a măsura impactul unei afaceri, cu toate subprocesele asociate.

 

Despre vorbitor:

Linda Vasilescu, fondator R-Create, prima platformă digitală B2B care oferă ambalare ca serviciu pentru magazinele online. R-CREATE crede în economia circulară și creează o soluție digitală care conectează comerțul electronic, curierul și expeditorii poștali într-o singură platformă, permițând magazinelor online să înlocuiască ambalajul tradițional cu un ambalaj produs în România, având la bază o analiză de tip life cycle assessment, returnabil, reciclabil și reutilizabil de cel puțin 100 de ori. De asemenea, ea este expert în economie circulară cu peste 20 de ani experiență în consultanță în management strategic și intraprenoriat; susținător și mentor startup, care crede profund în următoarea schimbare de paradigmă care va aduce revoluția verde în economie.

 

Bianca Köck, doctorand LCA pentru ingineria proceselor durabile, fondator Umblick Environmental Consulting, inițiatoare și dezvoltatoare pentru un viitor sustenabil.

 

 

Dacă organizația pentru care lucrezi este deja membru sau ești voluntar, înscrie-te aici.
Dacă vrei să participi la cursurile viitoare și să ai acces la arhiva sesiunilor SustainAbility School, devino membru.
Verifică aici lista membrilor ASR.

SCURT PREVIEW

Inregistrarea integrala:

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

 

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]