Enter your keyword

post

SUSTAINABILITY SCHOOL #52: INTEGRITATEA ORGANIZAȚIONALĂ – CUM O CONSTRUIM ȘI DE CE AJUTĂ

Context:

Etica în afaceri este o temă din ce în ce mai des prezentă în comunicarea externă a companiilor. Adeseori, ea pare disociată de ideea de integritate organizațională. Mai mult decât atât, există curente/abordări concurente, precum Responsabilitatea Socială Corporativă, Triple Bottom Line, Cetățenie Corporativă, Shared-Value, Sustenabilitate sau, mai nou, ESG, care au dat naștere unor confuzii și mai serioase. Una dintre aceste confuzii este legată de felul cum este înțeleasă ideea de responsabilitate organizațională. Când privim detașați aceste tendințe, vom observa că ele încearcă să răspundă la probleme reale cu care se confruntă organizațiile din mediul de afaceri, dar într-un mod reducționist și care nu produce schimbări consistente de comportamente și practici organizaționale. Mai mult decât atât, la aceleași probleme reale s-au încercat și se încearcă și răspunsuri în zona normativă, adică prin reglementări și standarde.

În webinarul susținut de Cristian Ducu, s-a discutat despre ce înseamnă cu adevărat integritatea în afaceri, „integritatea organizaționala” a companiilor și despre cum ar trebui să o abordăm comprehensiv, astfel încât toate activitățile unei companii să fie aliniate cu mesajul public pro-etică.

Participând la acest webinar, am aflat:

  • Integritatea în organizații și integritatea organizațională
  • Exemple de integritate organizațională și de lipsa a ei
  • Cum se construiește integritatea organizațională: abordarea integrată a GRECS (Governance-Risk-Etics-Compliance-Sustainability)
  • Poziționarea ESG în raport cu GRECS
  • Poziționarea inițiativelor de reglementare europene în raport cu GRECS (CSRD, SFRD, Supply Chain Due Diligence Act etc.)
  • Cum conving conducerea companiei că integritatea merită?

Despre vorbitor

Cristian este Președinte al Asociației Europene de Etică și Conformitate (the European Ethics & Compliance Association ) și Expert Senior în Guvernare, Etică și Conformitate, Anticorupție și Sustenabilitate la Centrul de Cercetare Avansată în Management și Etică Aplicată din București, România (Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics). Din 2007 lucrează ca consultant extern în etică & conformitate, colaborând cu o gamă largă de organizații și industrii. Din 2009, el a lucrat și ca auditor extern non-financiar, concentrându-se pe anticorupție, sustenabilitate și integritatea afacerii în lanțurile de aprovizionare.

În prezent, deține și funcția de Președinte al Comisiei de Etică a Asociației Naționale a Organizațiilor de Asigurări și Reasigurări din România și al Comisiei de Supraveghere a Asociației Registrului de Transparență din România, o organizație din industrie pentru companii și profesioniști din domeniul Afacerilor Publice care gestionează un instrument local similar cu Registrul de transparență de la Comisia Europeană. Cristian este implicat în mod regulat în activități care conturează politici publice importante, legi și mecanisme guvernamentale privind integritatea și instituționalizarea eticii în sectorul public și privat.

Scurt preview

Inregistrarea integrala:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

 

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.