Enter your keyword

post

Sustainability School #14: Integrarea surzilor pe piata muncii – obstacole si solutii

Editia cu numarul 14 din cadrul SustainAbility School a fost dedicata incluziunii persoanelor cu deficiente de auz.

Am discutat cu Simona Damian, vicepresedinte Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbajul Mimico-Gestual despre integrarea surzilor pe piata muncii, ce obstacole sunt in acest proces si ce solutii exista.

Simona este absolventa a Masteratului European in Interpretare de conferinta, traducator si interpret de conferinta (engleza si franceza) si Interpret in Limba Semnelor Romane de peste 10 ani. Ca vicepresedinte al ANIALMG, Simona lucreaza in cadrul proiectelor pe care asociatia le desfasoara pentru surzi contribuind la cresterea accesului la informatie si instrumente digitale accesibilizate.

Daca in Statele Unite peste 53% din persoanele cu deficiente de auz au un loc de munca, iar in Regatul Unit 65%, Romania inregistreaza cea mai scazuta rata de ocupare comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene pentru persoanele cu limitari severe (cu o diferenta de peste trei ori mai mari intre Romania si cele mai bine plasate tari), dar si pentru cele cu unele limitari (88% si 51%), conform ultimelor studii realizate de Banca Mondiala. De asemenea, nu exista date statistice clare pe fiecare tip de dizabilitate, doar date generale.

Gradul mare de angajabilitate a surzilor din alte tari sugereaza, insa, ca problemele sistemice din piata de munca din Romania ar putea fi remediate, iar persoanele cu deficiente de auz ar putea deveni, in curand, membri activi si productivi ai societatii, ceea ce ar contribui si la reducerea gradului de saracie care caracterizeaza aceasta categorie sociala.

Scurt preview

Inregistrarea integrala:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor Sustainability School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor CRS.

SustainAbility School este un program de educatie dedicat exclusiv angajatilor din organizatiile membre ale Ambasadei Sustenabilitatii in Romania prin programul Coalitia Romania Sustenabila.

Daca esti angajatul unuia dintre membri poti obtine parola de la persoana de contact a organizatiei tale in cadrul Coalitiei.

Daca angajatorul tau nu s-a implicat inca, dar vrei sa participi la editiile viitoare si sa ai acces la editiile trecute, cere decidentilor din organizatia ta sa devina membru.