Enter your keyword

post

Sustainability School #14: Integrarea surzilor pe piata muncii – obstacole si solutii

Editia cu numarul 14 din cadrul SustainAbility School a fost dedicata incluziunii persoanelor cu deficiente de auz.

Am discutat cu Simona Damian, vicepresedinte Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbajul Mimico-Gestual despre integrarea surzilor pe piata muncii, ce obstacole sunt in acest proces si ce solutii exista.

Simona este absolventa a Masteratului European in Interpretare de conferinta, traducator si interpret de conferinta (engleza si franceza) si Interpret in Limba Semnelor Romane de peste 10 ani. Ca vicepresedinte al ANIALMG, Simona lucreaza in cadrul proiectelor pe care asociatia le desfasoara pentru surzi contribuind la cresterea accesului la informatie si instrumente digitale accesibilizate.

Daca in Statele Unite peste 53% din persoanele cu deficiente de auz au un loc de munca, iar in Regatul Unit 65%, Romania inregistreaza cea mai scazuta rata de ocupare comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene pentru persoanele cu limitari severe (cu o diferenta de peste trei ori mai mari intre Romania si cele mai bine plasate tari), dar si pentru cele cu unele limitari (88% si 51%), conform ultimelor studii realizate de Banca Mondiala. De asemenea, nu exista date statistice clare pe fiecare tip de dizabilitate, doar date generale.

Gradul mare de angajabilitate a surzilor din alte tari sugereaza, insa, ca problemele sistemice din piata de munca din Romania ar putea fi remediate, iar persoanele cu deficiente de auz ar putea deveni, in curand, membri activi si productivi ai societatii, ceea ce ar contribui si la reducerea gradului de saracie care caracterizeaza aceasta categorie sociala.

Scurt preview

Inregistrarea integrala:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor Sustainability School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor CRS.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

 

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.