Enter your keyword

post

Sustainability School #12: Fit for 55, oportunitate pentru clima si mediul de afaceri

La finalul lunii iunie, Comisia Europeana lansa cel mai ambitios pachet legislativ din lume in materie de schimbari climatice. Intitulat „Fit for 55”, pachetul de legi referitoare la energie si clima reprezinta planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030 si de a ajunge la neutralitate climatica pana in 2050.

Simultan, reteaua Corporate Leaders Group Europe (CLG Europe) a lansat o scrisoare deschisa adresata presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ce include 10 principii esentiale pentru versiunea optima a “Fit for 55%”. Potrivit scrisorii, „este clar ca Green Deal si strategia de crestere a UE se suprapun in totalitate, iar „Fit for 55%” poate fi motorul acestei strategii.

Ambasada Sustenabilitatii in Romania s-a alaturat acestui demers si se numara printre semnatarii scrisorii ce au solicitat liderilor UE sa puna in aplicare politicile indraznete necesare pentru a garanta un viitor neutru din punct de vedere climatic pentru toti in Europa.

Am dezbatut pe larg subiectul Fit for 55 in editia cu numarul 13 din cadrul SustainAbility School, alaturi de Romain Pardo, Programme Manager in cadrul Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) si coordonator al CLG Europe. Din functia sa in cadrul echipei de politici si reforma a industriei a CISL, Romain dezvolta si implementeaza strategia de politici a UE, dar si activitatile Corporate Leaders Group Europe (CLG Europe), un grup trans-sectorial foarte influent de companii care colaboreaza pentru a accelera la nivelul intregului sector privat, actiunile pentru o economie neutra din punct de vedere climatic. De asemenea, Romain coordoneaza si coalitia internationala We Mean Business Coalition, in care CLG Europe e membru fondator, dar si lucrarile la Green Growth Partnership, o initiativa comuna a membrilor CLG Europe si a Ministerelor din cadrul Green Growth Group (GGG) pentru promovarea interactiunilor pozitive intre guvernele europene si mediul de afaceri pe probleme de mediu. Nu in ultimul rand, Romain realizeaza analize, scrie articole si organizeaza evenimente pe subiectul climei, al Pactului Verde si al pachetului Fit for 55. Inainte de a se alatura CISL, a lucrat ca manager de proiect la Institutul pentru Politicile Europene de Mediu (IEEP) si ca analist de politici la Centrul European pentru Politici Publice (EPC).

Scurt preview

Inregistrarea integrala:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor Sustainability School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor CRS.

SustainAbility School este un program de educatie dedicat exclusiv angajatilor din organizatiile membre ale Ambasadei Sustenabilitatii in Romania prin programul Coalitia Romania Sustenabila.

Daca esti angajatul unuia dintre membri poti obtine parola de la persoana de contact a organizatiei tale in cadrul Coalitiei.

Daca angajatorul tau nu s-a implicat inca, dar vrei sa participi la editiile viitoare si sa ai acces la editiile trecute, cere decidentilor din organizatia ta sa devina membru.