Caută după...

post

SustainAbility School 119 – Drepturile omului în lanțul de aprovizionare: Importanța procesului de due diligence și impactul directivei CSDDD

SustainAbility School 119 – Drepturile omului în lanțul de aprovizionare: Importanța procesului de due diligence și impactul directivei CSDDD

Gestionarea responsabilă a lanțului de aprovizionare ajută companiile să identifice și să prevină riscurile unor impacturi negative semnificative asupra propriilor operațiuni și lanțuri valorice. Atunci când o companie activează într-un lanț valoric cu risc ridicat, este esențial să cunoască originea produselor sau a materiilor prime, să evalueze noii furnizori și să colaboreze strâns cu aceștia. De exemplu, dacă o companie achiziționează ulei de palmier de la un furnizor care nu verifică dacă acesta provine din plantații ilegale și este legat de defrișări, compania nu îndeplinește cerințele de diligență necesară.

Due Diligence este, în esență, un proces care oferă companiilor un cadru clar pentru identificarea riscurilor unor impacturi negative semnificative atât în propriile operațiuni, cât și în relațiile de afaceri de-a lungul lanțurilor valorice. Totodată, acest proces le ajută să adopte măsuri adecvate pentru prevenirea și remedierea problemelor identificate.

Uniunea Europeană a propus Directiva Due Diligence în domeniul sustenabilității corporative (CSDDD) pentru a armoniza acest standard pe piața UE. Aceasta introduce o abordare bazată pe risc, prin care companiile sunt obligate să identifice și să ia măsuri adecvate pentru a preveni și corecta impacturile negative asupra drepturilor omului și mediului. O implementare eficientă din partea companiilor este esențială pentru a aborda provocările sistemice din lanțurile valorice globale și pentru a proteja atât oamenii, cât și natura.

Participând la acest webinar, vei aflat:

  • Care sunt cele mai bune practici pentru gestionarea riscurilor în lanțurile valorice și pentru creșterea sustenabilității acestora?
  • Care sunt standardele internaționale relevante în acest domeniu?
  • Cum propune Uniunea Europeană să implementeze un cadru de reglementare pentru responsabilitatea în lanțul de aprovizionare?
  • Care sunt implicațiile acestor reglementări pentru companiile românești?

Despre vorbitor:

Julia s-a alăturat echipei din Bruxelles a secțiunii Responsible Companies de la Frank Bold în 2021, având responsabilitatea de a coordona activitățile legate de diligența necesară corporativă și guvernanța corporativă. În plus, ea coordonează și implementează inițiativele de politică europeană ale Frank Bold.

Înainte de a se alătura echipei Frank Bold, Julia a acumulat o experiență de nouă ani în domeniul diligenței necesare în lanțurile valorice, lucrând la Germanwatch în Berlin. De-a lungul carierei sale, a dobândit expertiză în advocacy, campanii, cercetare academică și cercetare aplicată.

Julia deține un master în Drept Internațional de la Graduate Institute din Geneva și a studiat Relații Internaționale la Universitatea din Dresden și la Uniwersytet Ekonomiczny din Poznań.

 

 

Despre organizaţie:

Frank Bold este un grup internațional de experți ghidat de un scop, care utilizează puterea abordărilor de afaceri și non-profit pentru a rezolva probleme sociale și de mediu. Cu birouri în Bruxelles, Brno, Cracovia, Ostrava și Praga, combină expertiză în domenii precum dreptul, finanțele verzi, energia curată, guvernanța corporativă responsabilă, ESG și sustenabilitate. Echipa lor militează pentru schimbări sustenabile în modelele de afaceri și cadrele legale la nivel european și global.

Aceștia contribuie la îmbunătățirea guvernanței corporative, transparenței și responsabilității în domeniul sustenabilității prin dezvoltarea unui cadru legal european armonizat, precum și prin identificarea și promovarea celor mai bune practici.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.