SustainAbility School 109 – Cum îţi finantezi tranziția cu climate bonds?
Finanțarea tranziției climatice permite corporațiilor să gestioneze mai bine riscurile legate de schimbările legislative și de tranziția către o economie cu emisii net zero, oferindu-le totodată posibilitatea de a valorifica noi oportunități și tendințe de piață.
Piața globală a obligațiunilor verzi, și a celor legate de sustenabilitate (SLB) a înregistrat o creștere puternică și a demonstrat reziliență în contextul inflaționist, ceea ce reflectă cererea puternică a investitorilor pentru aceste instrumente.
Corporațiile non-financiare au emis obligațiuni verzi de aproximativ 200 milioane USD în ultimii 5 ani. Deși majoritatea emisiunilor provin din piețele de capital cele mai avansate, numărul tranzacțiilor din țări cu venituri medii și mici, cum ar fi Brazilia, este în creștere, şi de asemenea şi piaţa din România este în creştere.
Totodată, beneficiile privind reglementarea, cât și cele de piață încep să se contureze. Schimbările legislative reprezintă un factor important ce determină corporațiile să își accelereze tranziția climatică și să acceseze instrumente financiare dedicate, PRI identificând aproximativ 900 de intervenții în acest domeniu.
De asemenea şi beneficiile financiare ale emisiunile verzi au început să apară, cu dovezi preliminare de acoperire mai mare și comprimare a marjei în comparație cu echivalentele obișnuite pe piața primară. În plus, se estimează că aproximativ 30% dintre obligațiuni obțin un greenium.
Participând la acest webinar, vei afla:
- Ce sunt obligaţiunile şi creditele de sustenabilitate?
- Principalele standarde de pe piaţă şi cele mai recente evoluţii din domeniu;
- Legătura dintre planul de tranziție și un cadru de instrumentele de datorie de sustenabilitate;
- Principalele componente ale unui cadru de instrumentele de datorie de sustenabilitate.
Despre vorbitoare:
Sabine Laurent este fizician și cercetător în domeniul financiar cantitativ, pasionată de inițiativele bazate pe dovezi științifice pentru tranziția către o economie sustenabilă. Sabine s-a alăturat organizației Climate Bonds în noiembrie 2022 pentru a conduce cercetarea de piață privind tranziția climatică. Anterior colaborării cu Climate Bonds, Sabine a lucrat timp de 8 ani la JP Morgan Chase ca cercetător cantitativ pentru riscul de piață al veniturilor fixe și validarea modelelor şi a fost lector la Universitatea Paris Descartes, unde a desfășurat cercetări fundamentale în optoelectronică. Sabine are un doctorat în fizică de la Universitatea Paris-Sorbonne și un master de la École Normale Supérieure de Lyon.
Despre organizație:
Climate Bonds Initiative (Climate Bonds) este o organizație internațională ce lucrează pentru a mobiliza capitalul global pentru acțiuni climatice.
Organizaţia se află în fruntea progreselor în finanțele durabile, colaborând cu numeroși actori globali, inclusiv guverne, investitori, bănci și companii.
Climate Bonds acoperă standardele și certificările datoriei durabile, inteligența pieței, analiza și promovarea politicilor, comunicare, evenimente și media, implicarea investitorilor, asistența tehnică și training, precum și dezvoltarea taxonomiilor.
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.