SustainAbility School 108 – Diversitatea şi Incluziunea Neurodiversităţii pe piaţa muncii din Romania, între mit și realitate
Diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI) sunt cadre organizaționale care urmăresc să promoveze tratamentul echitabil și participarea deplină a tuturor oamenilor, în special a grupurilor care au fost subreprezentate sau supuse discriminării pe baza identității sau dizabilității. Neurodiversitatea este o dizabilitate invizibilă ce a început să fie subiect de acceptare socială abia din anii 1990 la nivel internațional.
În România, se vorbește despre Neurodiversitate de mai puțin de zece ani, iar la nivel de integrare pe piața muncii, nu se discută aproape deloc. Managementul DEI pe piaţa muncii se află, de asemenea, într-o stare incipientă la nivel național în aproape toate aspectele. Practicile de D&I sunt mai degrabă preluate de la departamentele de Resurse Umane ale companiilor cunoscute, în timp ce politicile de D&I sunt adaptate legislației românești, dar și culturii și mentalității locale după criterii incongruente.
Participând la acest webinar, vei afla:
- Informaţii despre Work Aid Kit, programul dedicat incluziunii pe piața muncii a persoanelor neurodiverse realizat de Autism Voice, şi lansat anul acesta, cu accent atât pe soluții dedicate posibililor angajați, cat și angajatorilor, companiilor din țară, care-și doresc sau au nevoie de resurse concrete pentru Diversitatea şi Incluziunea Neurodiversităţii. Din 2025, asociația va deschide și un serviciu cu o platformă de matchmaking în acest sens;
- Rezultatele primului studiu calitativ despre neurodiversitate pe piața muncii în companiile din țară, pe care Autism Voice îl desfășoară cu scopul de a creşte conștientizarea și educarea publicului larg privind dizabilităţile invizibile din perspectiva economică, socială și legislativă;
- Realitatea și miturile privind Diversitatea și Incluziunea Neurodiversităţii pe piața muncii din România.
Despre vorbitoare:
Nicoleta Mariana Orlea, WIC Specialist, trainer, Director Fundraising & Comunicare Autism Voice
Nicoleta Mariana Orlea este specialist și trainer în Fundraising și Comunicare, actual Director de Fundraising și Comunicare pentru Autism Voice, cea mai mare organizație de specialitate dedicată copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist din România.
Este Specialist în integrarea Neurodiversităţii la locul de muncă, speaker TEDx, certificată în Psihologie Filantropică, Professional Fellow al programului GLCAP al Dep. De Stat al SUA pentru Educație și Cultură, TOP 25 Inovatori Sociali ai anului 2022 de Ashoka România, autoare, moderator de podcast și emisiune radio, la Itsy Bitsy FM.
Despre Autism Voice:
Asociația Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților. De peste 16 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflați în recuperare sunt incluși în programe sociale și școlare.
În 2022, asociaţia a deschis Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de recuperare și integrare pentru adulți cu neurodiversitate, pentru care a primit Premiul Cetățeanului European 2023 din partea Parlamentului European. Anual, asociația susține peste 1000 de copii și tineri prin toate programele sale și creează impact sistemic în toate ariile de integrare necesare copiilor și tinerilor.
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.