SustainAbility School 107 – Natura – oportunitate sau risc pentru mediul de business
ENCORE (Exploring Natural Capital Opportunities, Risks and Exposure) este un instrument online, open source, care ajută companiile și instituțiile financiare să-şi verifice expunerea la riscurile legate de natură și să facă primii pași în înțelegerea dependențelor și impactului lor asupra naturii.
ENCORE este rezultatul colaborării dintre Global Canopy, UNEP FI și Centrul de Monitorizare a Conservării Mondiale a Naţiunilor Unite (UNEP-WCMC).
Instrumentul ENCORE a fost utilizat de bănci centrale și de alte instituții financiare pentru a măsura dependențele legate de natură, inclusiv de Banca Mondială în Brazilia şi Malaezia, precum și de Forumul Economic Mondial.
Conform estimărilor, din cauza dependențelor directe și indirecte faţă de natură, până la 44 de trilioane de dolari sunt potențial în pericol, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din PIB-ul global.
ENCORE este, de asemenea, menționat şi de diferite organizaţii internaţionale mari care au setat cadre de raportare internaţionale pentru raportările financiare legate de natură, precum TNFD reţeaua SBTN, GRI şi alte câteva organizaţii la nivel mondial, ca un instrument de referință pentru raportarea datelor de sustenabilitate.
În iulie 2024 a avut loc o actualizare majoră a instrumentului ENCORE ca parte a proiectului Horizon Europe „Consolidarea înțelegerii și strategiilor de evaluare și integrare a naturii de către afaceri (SUSTAIN)”. Noile îmbunătățiri sunt susținute de cele mai recente cercetări științifice și sunt influențate de feedback-ul utilizatorilor ENCORE, care conduc evaluarea riscurilor legate de natură.
În cadrul acestei sesiuni vom explica de ce este important ca instituţiile financiare şi companiile să-și evalueze impactul și dependențele față de natură, vom realiza o prezentare generală a instrumentului, vom face o introducere în actualizările cheie ale bazei de cunoștințe ENCORE și vom prezenta studii de caz ale organizaţiilor care utilizează cu succes ENCORE ca un instrument de screening.
Participând la acest webinar, vei afla:
- De ce este natura importantă pentru mediul de business şi pentru instituţiile financiare;
- Cum pot companiile să-şi evalueze impactul şi dependenţele de natură utilizând instrumentul ENCORE;
- Ultimele 7 noi funcţionalităţi ale platformei ENCORE şi cum pot utilizatorii beneficia de pe urma acestora;
- Cum folosesc companiile și instituțiile financiare instrumentul ENCORE în prezent;
- Legăturile dintre instrumentul ENCORE, TNFD și directiva privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD).
Despre vorbitoare:
Sarah Pickering este Programme Officer în cadrul UNEP-WCMC, unde îşi concentrează activitatea pe sprijinirea actorilor în stabilirea și monitorizarea mai eficientă a performanței lor legate de biodiversitate, ea făcând direct parte din echipa care a actualizat instrumentul ENCORE prin intermediul proiectului SUSTAIN.
Despre organizație:
Programul Naţiunilor Unite – Centrul de Monitorizare a Conservării Mondiale (UNEP-WCMC) este un centru global de excelență în domeniul biodiversității și al contribuției naturii în societate și economie.
Munca acestora se află la intersecția dintre știință, politici și practică pentru a aborda criza globală cu care se confruntă natura și pentru a sprijini tranziția către un viitor sustenabil pentru oameni și planetă.
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.