SustainAbility School #100 – Etichetarea digitală XBRL în raportarea conform CSRD
Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD) reprezintă un pas semnificativ în efortul Uniunii Europene de a standardiza și îmbunătăți raportarea informațiilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) de către companii.
Pe măsură ce cerințele de transparență și responsabilitate în practicile de sustenabilitate corporativă cresc, CSRD urmărește să asigure că firmele furnizează date ESG credibile și comparabile. Această directivă va avea un impact asupra unui spectru larg de afaceri, obligându-le să își adapteze procesele de raportare și să integreze soluții digitale pentru a respecta noile standarde în mod eficient.
În acest context, transformarea digitală joacă un rol crucial. Valorificând instrumentele și tehnologiile digitale, companiile pot eficientiza procesele de colectare, analiză și raportare a datelor. Adoptarea limbajului extensibil de raportare a afacerilor (XBRL) este deosebit de importantă, deoarece permite comunicarea electronică eficientă și precisă a datelor de afaceri și financiare. În plus, standardele europene de raportare a sustenabilității (ESRS) oferă un cadru solid pentru companii, permițându-le să dezvăluie performanța lor în materie de sustenabilitate într-un mod consecvent și comparabil.
Prin adoptarea acestor soluții digitale, organizațiile pot gestiona mai bine eforturile lor de sustenabilitate, răspunde cerințelor părților interesate și contribui la un viitor mai sustenabil.
În urma participării la acest webinar, am aflat:
- O bună înțelegere a cerințelor de raportare digitală: Vei obține o înțelegere cuprinzătoare a aspectelor digitale ale standardelor CSRD și a modului în care acestea se integrează cu cadrele de raportare existente.
- Informaţii despre adoptarea XBRL pentru raportarea de sustenabilitate: Veţi afla informaţii despre adoptarea și implementarea limbajului extensibil de raportare a afacerilor (XBRL) pentru a spori eficiența și acuratețea colectării și raportării datelor ESG.
- Despre interoperabilitate și integrare: Veţi explora modul în care formatele de raportare digitală facilitează interoperabilitatea între diferitele standarde de raportare de sustenabilitate precum: ESRS, ISSB, GRI, CDP și cum îmbunătățesc integrarea și schimbul global de date.
- Care sunt tendințe viitoare în raportarea digitală ESG: Veți obţine informații despre tendințele și dezvoltările viitoare în raportarea digitală ESG, inclusiv termenele preconizate pentru adoptarea taxonomiilor ESRS și ISSB și crearea unui depozit centralizat european (ESAP).
Despre vorbitor:
Dr. Maria Mora Rodriguez este Head of ESG, Risks & Fraud Solutions în cadrul Fujitsu având peste 18 ani de experiență internațională în transformarea digitală, cu specializare în raportarea de reglementare financiară și de sustenabilitate. La Fujitsu, Maria este pionieră în aplicarea inteligenței artificiale în raportarea de reglementare, detectarea fraudei și managementul riscurilor. Ea a implementat cu succes cadre ESG inovatoare și capabilități avansate de detectare a fraudei prin analize avansate.
Maria este, de asemenea, membru actual al Consiliului de Administrație al XBRL International și fost manager tehnic în cadrul CDP. Anterior, a fost membru al Grupului de Experți Tehnici (TEG) al EFRAG și a lucrat ani de zile la taxonomia IFRS/ISSB. Contribuțiile sale extinse la forumurile globale privind sustenabilitatea și tehnologia evidențiază influența și leadership-ul ei în acest domeniu.
Despre organizaţie:
Fujitsu este o firmă de top în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C), dedicată promovării practicilor de afaceri sustenabile și inovației. Cu un accent pe transformarea digitală și integrarea ESG, Fujitsu oferă cele mai noi soluţii și expertiză pentru a ajuta companiile să își atingă obiectivele de sustenabilitate. Misiunea Fujitsu este să facă afacerile să prospere într-o economie sustenabilă, în timp ce au un impact pozitiv asupra mediului și societății.
SCURT PREVIEW
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.