fbpx

Enter your keyword

post

Studiu Randstad Workmonitor 2022: 39% din angajați ar accepta un salariu mai mic de la o companie implicată în comunitate.

Studiu Randstad Workmonitor 2022: 39% din angajați ar accepta un salariu mai mic de la o companie implicată în comunitate.

Angajații români sunt mai fideli angajatorilor față de media globală, însă țin foarte mult la un aspect, mai mult decât în alte țări ale lumii, iar dacă nu li se respectă această dorință își dau demisia fără să mai stea pe gânduri. Ediția de primăvară a studiului Randstad Workmonitor 2022 surprinde starea pieței forței de muncă la finalul celor 2 ani de pandemie. Rezultatele României și dorințele angajaților români sunt surprinzătoare.

Rezultatele studiului arată o revoluție în dinamica angajat-angajator, condusă de generația Z și millennials, care accentuează presiunea pe care o resimt companiile în identificarea și atragerea talentelor. 70% dintre angajații români declară că sunt deschiși față de oportunitatea unui nou loc de muncă.

Crește încrederea angajaților în valoarea lor

Mare parte din angajații români manifestă loialitate față de angajator (63%, comparativ cu media globală, de 60%), însă peste jumătate (56%) consideră că dacă ar rămâne fără un loc de muncă, ar găsi rapid unul nou, arătând astfel încrederea acestora față de contextul favorabil lor.

Munca are un rol important în viața a 81% din cei intervievați. Cu toate acestea, 56% (față de 48% media globală) și-ar da demisia dacă locul unde lucrează i-ar împiedica să se bucure de viață, iar 34% au făcut acest lucru, pentru că jobul nu se integra în viața lor personală.

Angajatorii nu țin pasul cu așteptările angajaților

Angajatorii iau măsuri față de așteptările în creștere ale forței de muncă, însă există o distanță între cerere și ofertă.În vreme ce 89% din angajați spun că flexibilitatea orelor de lucru este importantă pentru ei (comparativ cu media globală de 72%) și 79% cred același lucru despre flexibilitatea locației de lucru (față de 71% media globală), doar 21% au observat o creștere a primului indicator (față de 26% la nivel global), iar 20% remarcă o creștere a celui de-al doilea indicator (față de 28% la nivel global).

Mai mult, în ultimele 12 luni au evoluat factori importanți pentru angajați, precum:

  • pachetul salarial (salariu, bonusuri) – scădere (8%),  creștere (39%), la fel (53%);
  • beneficii (asigurări de sănătate, vouchere pentru concedii etc.) – scădere (7%), creștere (20%), la fel (73%);
  • sprijin pentru familie (concediu de maternitate, alocație pentru creșterea copilului ș.a.) – scădere (6%), creștere (14%), la fel (79%);
  • oportunități de instruire sau dezvoltare – scădere (11%), creștere (22%), la fel (67%).

Pentru aproape toți angajații (97%) este important echilibrul viață profesională-viață personală, iar 88% (față de 76% procentul global) consideră că este important să beneficieze de cursuri și dezvoltare.

Dacă ar lucra cu un coach, subiectele de interes ar fi: câștigarea mai multor bani (73% față de 60% media globală), îmbunătățirea echilibrului viață profesională-viață personală (61%, comparativ cu 50% la nivel global), construirea unei cariere care să reziste la schimbările din viitor (32% vs. 26% global).

39% din angajați ar accepta un salariu mai mic de la o companie implicată în comunitate.

Tot în urma presiunilor angajaților, mai ales ale celor din generația Z și millennials, companiile pun tot mai mult misiunea cu sens și valorile în centrul activității lor.

Alte concluzii alte studiului Randstad Workmonitor 2022 arată că:

59% din români nu ar accepta să lucreze pentru o companie care nu e aliniată cu valorile lor legate de aspecte sociale și de mediu;

68% simt că valorile și misiunea angajatorului sunt aliniate cu ale lor (ex. sustenabilitate, diversitate, transparență);

30% din angajați ar fi dispuși să câștige un salariu mai mic dacă locul lor de muncă ar contribui la societate.

Ce i-ar determina pe angajați să accepte o ofertă de muncă?

Angajații români ar accepta o ofertă de muncă doar dacă:

Ar primi beneficiile dorite – 60%;

Ar avea un salariu semnificativ mai mare – 70%;

Ar avea siguranța locului de muncă – 75%;

Angajatorul face eforturi proactive legate de diversitate și echitate – 52%;

Compania face eforturi proactive pentru a fi mai sustenabilă – 48%;

Despre studiul Randstad Workmonitor

„Randstad Workmonitor ne ajută să identificăm direcțiile pe care credem că este important să le aibă angajatorii, în ce privește politicile de resurse umane. Credem că în viitor va fi esențial pentru aceștia să aibă în vedere 5 aspecte: integrarea responsabilităților de lucru în viața oamenilor, alinierea valorilor, consolidarea strategiilor de atragere, flexibilitate și accelerarea dezvoltării profesionale. Cine va reuși să țină cont de acestea va atrage cei mai buni oameni. Este de așteptat ca o parte din angajatori să se confrunte cu pierderea talentelor de top din piața forței de muncă, din cauza creșterii costurilor și perioadei mărite a procesului de recrutare”, spune Mihaela Maranca, Director General, Randstad România.

Lansat în anul 2003, Randstad Workmonitor include în prezent 34 de piețe din Europa, Asia-Pacific, America de Nord și America de Sud. Scopul acestuia este de a identifica gradul de mulțumire în mediul de lucru, probabilitatea schimbării serviciului în următoarele șase luni și furnizează o înțelegere detaliată a tendințelor de pe piața muncii. Studiul este realizat online, în rândul angajaților cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Rezultatele ediției locale din aprilie au la baza interviuri realizate între 21 februarie – 13 martie, pe baza unui eșantion format din 800 de angajați români.