Enter your keyword

post

Studiu: Prin reducerea poluării aerului, ar putea fi evitate 50.000 de decese premature pe an în Europa

Reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății ar permite evitarea a peste 50.000 de decese pe an în Europa, potrivit unui studiu  citat de The Guardian.

Potrivit OMS, poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă.

Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.

Studiul “arată că numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

PM reprezintă materii sub formă de particule (numite şi poluarea cu particule), un termen folosit pentru un amestec de particule solide şi picături lichide găsite în aer. Unele particule, cum ar fi praful, murdăria, funinginea sau fumul, sunt suficient de mari sau întunecate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Altele sunt atât de mici încât pot fi detectate doar cu ajutorul unui microscop electronic.

Expunerea pe termen lung la o concentraţie ridicată de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură, spun specialiştii.

Ultima poluare majoră în Capitală a avut lor în noaptea de Crăciun, când ONG-urile de mediu au atras atenţia că nordul Bucureştiului a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ dacă este comparat cu media poluării din 2019 din Bangladesh, cea mai poluată ţară din lume care a avut în 2019 un Indice de Calitate a Aerului de 165, iar Otopeni a atins nivelul de 173. Platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti Aerlive.ro înregistrează în mod constant niveluri „foarte ridicate” ale poluării în Capitală.

 

Citește și: Raport: Fiecare bucureștean pierde, în medie, 3000 de euro pe an din cauza poluării 

Solicitam autoritatilor locale si nationale planuri concrete pentru reducerea poluarii aerului in marile orase, oferind totodata sprijin pentru implementarea proiectelor.
banner CRS stiri