Studiu: Peste 80% dintre români aruncă mâncare. Fructele, legumele şi pâinea, alimentele risipite în cea mai mare proporţie
Peste 80% dintre români aruncă mâncare, iar fructele, legumele şi pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporţie.
Principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii şi restaurantele, arată rezultatele unui studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
USAMV alături de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea Sainte Cyrille et Method din Skopje, împreună cu echipa din proiectul Food Waste Combat, au realizat în perioada iunie – septembrie 2020 un studiu cu privire la risipa alimentară în gospodării din România, Republica Moldova şi Macedonia.
Rezultatele obţinute arată că, indiferent de ţara de provenienţă, respondenţii declară, în măsură covârşitoare, că aruncă mâncare.
Astfel, în România, 83% dintre participanţii la studiu afirmă că au acest obicei, în Republica Moldova, 78,7%, iar în Macedonia, 67,2%.
Există interes, însă puțini acționează în consecință
„Subiectul risipei alimentare stârneşte un interes crescut pentru foarte mulţi respondenţi, cei mai mulţi care se declară interesaţi de acesta fiind consumatorii din România (aproximativ 60%).
Se constată astfel o contradicţie între «interes» şi «comportament efectiv», ceea ce denotă o educaţie insuficientă cu privire la comportamentul de consum sustenabil al populaţiei din cele trei ţări.
“Fructele, legumele şi pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporţie, iar principalele motive pentru care participanţii la studiu aruncă alimentele sunt data de expirare şi alterarea acestora”, a transmis coordonatorul echipei de cercetare de la USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Pocol.
Studiul a fost prezentat cu ocazia Zilei Naționale a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare, marcată anual la 16 octombrie.