fbpx

Enter your keyword

post

Studiu: Peste 40% din români nu își pot plăti facturile la utilități, iar un sfert nu pot asigura suficientă căldură

Studiu: Peste 40% din români nu își pot plăti facturile la utilități, iar un sfert nu pot asigura suficientă căldură

În pofida progreselor recente înregistrate în România, sărăcia și inegalitatea se adâncesc a transmis, luni, Fundaţia World Vision România. Peste 40% dintre români nu își pot plăti facturile, iar un sfert nu pot asigura suficientă căldură în locuințe, arată cifrele.

Fundaţia World Vision România şi Reţeaua Naţională Anti-sărăcie şi Incluziune Socială au organizat o dezbatere pentru a analiza ce şi-a propus ţara în Strategia Naţională pentru dezvoltarea durabilă a României, documentul care transpune Agenda 2030, cum arată realitatea din 2019 şi, cel mai important, cine şi ce trebuie să facă pentru a fi atinse ţintele.

Conform ediţiei din 2019 a Semestrului European, unul din trei români este expus în continuare riscului de sărăcie şi excluziune socială. În plus, România are cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă din UE (17,4%), dar și cea mai mare pondere din UE a copiilor care trăiesc în sărăcie.

Unul dintre principalele obiective din strategie este eradicarea sărăciei extreme pentru toţi cetăţenii până în 2030 şi reducerea cu cel puţin jumătate a numărului de cetăţeni care trăiesc în sărăcie relativă. Fundaţia avertizează că, în realitate, ratele sărăciei şi inegalităţii se menţin foarte ridicate în România, care trăieste în continuare un paradox al inegalităţii sociale şi al sărăciei, deşi creşterea economică a ţării se menţine peste media Uniunii Europene.

Reprezentanți ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, ai societății civile și ai mediului privat au participat la dezbaterea cu privire la implementarea Strategiei Naționale pentru dezvoltarea durabilă a României, iar în urma discuțiilor au reieșit următoarele:

  • Este nevoie de un plan concret de implementare a Agendei 2030, iar reprezentanții Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă au declarat, în cadrul dezbaterii, că până la sfârșitul anului acest plan va fi finalizat.
  • Parteneriatul stat-societate civilă-mediul privat este esențial pentru implementarea Agendei.
  • Pentru ca obiectivele de dezvoltare durabilă să fie atinse, un prim pas extrem de important este ca acestea să fie din ce în ce mai vizibile și popularizate, astfel încât atât fiecare cetățean în parte, cât și mediul privat, societatea civilă și, cel mai important, autoritățile să și le asume și să le implementeze.

Conform unui studiu online realizat de iVox în luna martie, la comanda World Vision România, în cadrul proiectului Make Europe Sustainable for All”, doar 13,69% dintre respondenți au auzit de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pe care și România le-a adoptat în 2015 (Agenda 2030), ceea ce demonstrează că sunt necesare acţiuni de informare pentru ca  populaţia să cunoască strategia, să înţeleagă importanţa Agendei 2030 şi  a obiectivelor de dezvoltare durabilă, precum şi legătura strânsă dintre cele trei dimensiuni ale acestora: economică, socială, de mediu. Cele mai recunoscute obiective de dezvoltare durabilă de care și-au amintit sau au auzit aceștia sunt: sănătate și bunăstare (52,67%), educație de calitate (47,12%), apă curată și sanitație (41,15%), energie curată la prețuri accesibile (33,48%), fără sărăcie (34,75%), foamete zero (30,7%), consum și producție responsabile (25,16%).

Raportul „Inegalitățile din România poate fi citit integral aici.

O sinteză a raportului „Inegalitățile din România” poate fi citită aici.